Vizita.si
Rok si želi shujšati še za 20 kilogramov. Ker pa ga zaradi kajenja pri večjem fizičnem naporu duši, se je odločil, da bo to razvado opustil.

Novice

RESNIČNA ZGODBA: Najprej pomislim na cigareto!

Katja Benčina
22. 07. 2009 14.36
1

Zmagovalca nagradne akcije Odvajanje od kajenja! Rok Pipan in Mojca Zelko sta nas spustila v svoj dom in nam odkrila delček svoje zasebnosti.

Mojca pravi, da je najbolj grozen občutek, ko jo 3-letni sin zaloti pri kajenju in ji pravi, da bi kadil tudi on.
Mojca pravi, da je najbolj grozen občutek, ko jo 3-letni sin zaloti pri kajenju in ji pravi, da bi kadil tudi on. FOTO: Dare Čekeliš

"Ko zjutraj odprem oči, najprej pomislim na cigareto,“ pravi 27-letna Mojca Zelko, ki kadi že 14 let. Vsak dan pokadi več kot 20 cigaret, k temu pa še kako pripomore njeno stresno delo. Mojca je namreč medicinska sestra na intenzivnem oddelku v kliničnem centru, kjer vsak dan skrbi za najbolj kritične paciente: "To je zelo odgovorno in stresno delo, kjer delaš z ljudmi in določene stvari te zelo prizadanejo. In mi kadilci se najprej zatečemo k cigareti, ker nam to takrat pomeni sprostitev.“

To je tudi razlog, da se ji med službo kljub poskusom ni uspelo odvaditi kajenja, ker pa je trenutno na porodniškem dopustu, je prepričana, da je to ravno pravšnji trenutek za tak podvig. Mojca si želi biti tudi dober zgled svojemu 7-mesečnemu sinu Izaku in 3-letnemu Urhu. Čeprav pred njima skriva kajenje, pa jo starejši sin pogosto zaloti pri njeni razvadi. "Sem že opazila, da je sin rekel: "Mami, jaz bom tud.“ In to je grozen občutek, ko vidiš triletnega otroka, ko gleda svojo mamico, kako kadi in jo občuduje. Absolutno nočem, da bi moji otroci kadili, ampak če bom še naprej kadila, kako bom potem sedemnajstletniku prepovedala kajenje,“ pravi Mojca. Dodaja pa, da jo še posebej boli dejstvo, da vsako jutro, ko odpre oči, najprej pomisli na cigareto.

Rok: Ob fizičnem naporu sopiham kot parna lokomotiva!

Rok si želi shujšati še za 20 kilogramov. Ker pa ga zaradi kajenja pri večjem fizičnem naporu duši, se je odločil, da bo to razvado opustil.
Rok si želi shujšati še za 20 kilogramov. Ker pa ga zaradi kajenja pri večjem fizičnem naporu duši, se je odločil, da bo to razvado opustil. FOTO: Dare Čekeliš

Zgodba 30-letnega Roka Pipana je nekoliko drugačna. Rok se je namreč lani odločil in spremenil način življenja. Iz kar 117 kilogramov telesne teže je predvsem s prehrano in nekaj vadbe shujšal za kar 20 kilogramov: "Ko sem se zavedel, da imam res preveliko telesno težo, sem tehtal že 117 kilogramov. Takrat sem se odločil, da moram zaradi zdravja spremeniti svoj način življenja.“

Rok pa si želi več. Svojo težo bi rad zmanjšal še za 20 kilogramov, vendar pa je naletel na ogromno oviro. Ker kadi že 14 let po 20 do 30 cigaret na dan, poleg tega pa je še asmatik, ga pri večjem fizičnem naporu duši. "Zgledam kot parna lokomotiva, sopiham, pa kašljam in duši me,“ pravi Rok. Zato edino trešitev vidi v tem, da se odvadi kajenja in si tako povrne kondicijo. Kljub vsemu pa to ni edini razlog. Predvsem si želi biti dober zgled svoji 2-letni hčerki Maši, zelo pa bi se njegovega ponovnega uspeha razveselila tudi njegova partnerica, ki je nekadilka: "Tretja stvar pa je še ta, da je kajenje zelo drago. Ko potegneš črto, vidiš, da ta razvada stane 900 evrov na leto, to pa je ena cela plača.“ Namesto kupljenih cigaret, kot pravi, pa bo v prihodnje svojo družino raje peljal na zaslužene počitnice.

Podporo kandidatoma s svojimi nasveti in izkušnjami lahko izrazite na FORUMU.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587