Vizita.si
"Zahvaljujoč bolezni in bolnišnicam sem uvidel, kdo so moji pravi prijatelji in da denar ni niti malo povezan s srečo,“ pripoveduje 58-letni Chris.

Novice

Rak me je rešil!

E.T.
30. 09. 2009 09.25
0

Pred 14 leti je bilo življenje Chrisa Ree v razcvetu. Obetala se mu je uspešna glasbena kariera, imel je čudovito ženo in dve majhni hčerki. Nato se mu je sesul svet. Zbolel je za rakom trebušne slinavke.

Začelo se je z bolečinami v želodcu …

Chrisa je želodec začel boleti po obrokih in ker bolečine kar niso in niso ponehale, je takrat 44-letni Britanec obiskal zdravnika. Ta mu je sprva svetoval, naj se izogiba začinjeni hrani, a ko tudi to ni ustavilo bolečin, se je Chris napotil v bolnišnico. Po številnih preiskavah in testiranjih ni bilo nobenega dvoma več – Chris je zbolel za rakom trebušne slinavke „Nisem vedel, kako naj reagiram. Bil sem v šoku. Diagnoza me je popolnoma dotolkla,“ se tragičnega dneva spominja Chris. A imel je srečo v nesreči, kajti to sicer zahrbtno bolezen – njene znake se ponavadi prepozna prepozno in je zato smrtnost višja kot pri kateremkoli drugem raku – so mu odkrili še pravočasno, mu takoj odstranili večino trebušne slinavke ter tako preprečili, da bi se bolezen širila na druge organe.

V petnajstih letih prestal več kot deset operacij

Poleg dela trebušne slinavke so Chrisu kirurgi odstranili tudi del žolčnega voda, želodca in debelega črevesja. In ko je že mislil, da je najhuje mimo in da se bo njegovo življenje kmalu vrnilo na stare tire, so se pojavili zapleti. V naslednjih letih so se v debelem črevesju večkrat razvili ognojki in blokade, ki so jih morali zdravniki operativno odstraniti. Tudi vnetja so bila stalnica. Pred kratkim mu je močno zatekla ena od ledvic, zato je moral prestati še eno urgentno operacijo.

Simptomi raka na trebušni slinavki se običajno razvijajo več mesecev in vključujejo: bolečino v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet, hujšanje, izgubo apetita.
Simptomi raka na trebušni slinavki se običajno razvijajo več mesecev in vključujejo: bolečino v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet, hujšanje, izgubo apetita. FOTO: iStockphoto

Chris je moral glasbeno kariero je postaviti na stranski tir in se posvetiti okrevanju. Veliko časa je preživel v bolnišnicah. Ker so mu odstranili večino trebušne slinavke, si mora zdaj dnevno vbrizgati kar sedem injekcij inzulina. „Tudi telovadim približno petkrat na teden in tako skrbim za dobro telesno kondicijo. Vadba in pa injekcije me opominjajo, da sem premagal hudo bolezen in da sem lahko hvaležen, da sem živ,“ pravi 58-letni Britanec.

Bolezen mu je spremenila pogled na svet

Zaradi raka je bil prisiljen spremeniti ne le način življenja, ampak tudi način razmišljanja. „Če ne bi zbolel, bi bil še naprej vase zaverovan in egoističen glasbenik, kot sem bil pred boleznijo. Tako pa sem uvidel, da denar in kariera nista vse. Vzel sem si čas in se posvetil sebi in svojim bližnjim. Zahvaljujoč bolezni in bolnišnicam sem uvidel, kdo so moji pravi prijatelji in da denar ni niti malo povezan s srečo,“ pripoveduje Chris.

Zdaj se z glasbo ukvarja zaradi ljubezni do nje in ne zaradi slave in denarja. Kmalu bo izdal dvojni album s svojimi največjimi uspešnicami, piše pa tudi avtobiografijo z naslovom Pot v pekel in nazaj. A kljub temu, da je njegova kariera spet v zagonu, se dobro zaveda, da so najdragocenejši trenutki njegovega življenja tisti, ki jih preživi s svojo družino. „Trenutki z mojo ženo so neprecenljivi. Najlepši del dneva je skupni zajtrk, ko z Joan pijeva kavo in gledava jutranja poročila,“ razneženo pripoveduje Chris in dodaja: „Najbolj srečen sem, ko sem doma, obkrožen z ljudmi, ki jih imam neizmerno rad.“
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 567