Vizita.si
''Ta novi prototip vozička je uporabnikom všeč predvsem zato, ker za razliko od drugih vozičkov ne deluje na sistem pihanja v cevko ali uporabe posebne tipkovnice,'' pojasnjuje vodja projekta, profesor Maysam Ghovanloo.

Novice

Revolucionaren invalidski voziček za gibalno ovirane

E.T.
26. 01. 2010 10.50
2

Ko se je 18-letni Cruise s prijatelji odpravil na deskanje, ni niti slutil, da se bo njegovo življenje za vedno spremenilo. Ogromen val ga je namreč pahnil z deske, z glavo je treščil ob morsko dno in postal tetraplegik.

Čeprav je bil mladi Cruise izkušen deskar, ga je ogromen val dobil nepripravljenega. Z vso silo ga je odplavil z deske in mladenič je z glavo treščil ob morsko dno.
Čeprav je bil mladi Cruise izkušen deskar, ga je ogromen val dobil nepripravljenega. Z vso silo ga je odplavil z deske in mladenič je z glavo treščil ob morsko dno.FOTO: iStockphoto
Zgodilo se je povsem nepričakovano. Čeprav je bil mladi Cruise Bogle izkušen deskar, ga je ogromen in močen val dobil nepripravljenega. Z vso silo ga je odplavil z deske in mladenič je z glavo treščil ob morsko dno. Prijatelji so mu takoj prihiteli na pomoč in ga potegnili na kopno. A Cruise je vedel, da je z njim nekaj hudo narobe. Čutil ni ne nog ne rok. Pravzaprav je izgubil nadzor nad celotnim telesom, od vratu navzdol. Prestrašeni prijatelji so poškodovanega Cruise odpeljali v bližnjo bolnišlico, kjer so zdravniki potrdili njegove najhujše strahove. ''Zlomil sem si četrto vratno vretence in sem bil popolnoma paraliziran od vratu navzdol,'' pojasnjuje danes Cruise. ''Dva tedna sem ostal v floridski bolnišnici Delray Medical Center, nato pa so me prepeljali na rehabilitacijo v Shepherd Center.'' In ravno v rehabilitacijskem centru je Cruise spet dobil voljo do življenja.

Tamkajšnji zdravniki so namreč v sodelovanju s skupino znanstvenikov razvili nov invalidski voziček, ki deluje s pomočjo kot riževo zrno velikega čipa, ki ga gibalno oviranemu človeku namestijo na jezik. Jezik je namreč za razliko od mnogih drugih telesnih delov neposredno povezan z možgani in ukazi za njegovo premikanje ne pridejo prek hrbtenice. To prednost so izkoristili pri izdelavi tega novega, revolucionarnega invalidskega vozička, katerega delovanje je povsem preprosto. Ko oseba premika jezik naprej in nazaj, levo in desno, se prek brezžičnega signala, ki ga šestim sprejemnikom na vozičku pošilja čip na jeziku, v želeno smer premika tudi voziček. ''Ta novi prototip vozička je uporabnikom všeč predvsem zato, ker za razliko od drugih vozičkov ne deluje na sistem pihanja v cevko ali uporabe posebne tipkovnice,'' pojasnjuje vodja projekta, profesor Maysam Ghovanloo. ''Uporabniki se zaradi te posebne jezične tehnike ne počutijo še bolj izpostavljene in drugačne, ko sedijo v vozičku.'' Pravi še, da ta novi voziček ni namenjen le tistim, ki so povsem paralizirani od vratu navzdol in ne morejo uporabljati ne nog ne rok, ampak vsem, ki so kakor koli gibalno ovirani.

''Ta novi prototip vozička je uporabnikom všeč predvsem zato, ker za razliko od drugih vozičkov ne deluje na sistem pihanja v cevko ali uporabe posebne tipkovnice,'' pojasnjuje vodja projekta, profesor Maysam Ghovanloo.
''Ta novi prototip vozička je uporabnikom všeč predvsem zato, ker za razliko od drugih vozičkov ne deluje na sistem pihanja v cevko ali uporabe posebne tipkovnice,'' pojasnjuje vodja projekta, profesor Maysam Ghovanloo.FOTO: iStockphoto

Mladi Cruise, ki je bil 12. bolnik, ki je preizkusil ta novi voziček, je rabil kar nekaj časa, da se je naučil, kako do potankosti obvladovati premike jezika in tako spretno krmariti z vozičkom. A ko je enkrat osvojil tehniko, je bilo njegovo življenje veliko lažje. Zaradi tega novega tipa vozička je bil namreč veliko bolj samostojen kot prej. ''Voziček je neverjeten!'' navdušeno pripoveduje. ''Najprej je bilo nekoliko čudno krmariti voziček s pomočjo jezika, a sčasoma je postajalo vedno lažje. Tehnologija, ki je za to napravo, je res neverjetna. In le predstavljamo si lahko, kaj bodo znanstveniki v prihodnjih letih s pomočjo dodatnih raziskav in izboljšav naredili iz tega vozička.''

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587