Vizita.si
Britanec je prvi na svetu, ki so mu opravili operacijo srca s pomočjo daljinsko vodene robotske roke in ne s tradicionalno tehniko.

Novice

Revolucionarno! Prva operacija srca, ki jo je opravil robot!

Ni.J.
29. 04. 2010 11.29
0

Britanskemu upokojencu Kennethu Crockerju so včeraj operirali srce, postal pa je prvi bolnik na svetu, ki mu srca niso operirali zdravniki s svojimi rokami, temveč v celoti s pomočjo daljinsko vodene robotske roke.

Neenakomeren srčni utrip pesti tako starejše ljudi, kot tudi mlade.
Neenakomeren srčni utrip pesti tako starejše ljudi, kot tudi mlade.FOTO: iStockphoto

70-letni Kenneth Crocker je uspešno prestal operacijo, s katero so mu v odpravili neenakomeren srčni utrip. Operacijo so izvajali strokovnjaki v glenfieldski bolnišnici v Leicestershiru s pomočjo daljinsko vodene robotske roke.

30-centimetrska robotska roka je v Kennethovo telo med operacijo porinila tanko kirurško cev. Kirurgi, ki so medtem sedeli v sosednji sobi, so nato s pomočjo daljinsko vodene tehnologije vodili cev preko vene do srca, da so lahko popravili okvarjena tkivna vlakna. Tovrstno operacijo običajno opravljajo zdravniki s svojimi rokami, vendar so med operacijo, ki lahko traja tudi osem ur, nenehno izpostavljeni nevarnemu sevanju, ki ga uporabljajo za lociranje sonde v telesu.

Britanec je prvi na svetu, ki so mu opravili operacijo srca s pomočjo daljinsko vodene robotske roke in ne s tradicionalno tehniko.
Britanec je prvi na svetu, ki so mu opravili operacijo srca s pomočjo daljinsko vodene robotske roke in ne s tradicionalno tehniko. FOTO: POP TV

Operacija, ki so jo izvedli z daljinsko vodeno robotsko roko, je trajala zgolj eno uro, kar si britanski zdravniki štejejo v veliko čast. Poleg tega gre za prvi poskus tovrstne operacije srca na svetu, ki je niso izvajali zdravniki s svojimi rokami.

Kenneth, upokojenec iz Staffordshira, je zaradi aritmije trpel štiri leta. “Vedno mora biti nekdo prvi in po naravi sem bil vedno avanturist,“ je povedal pred operacijo. “Operacije sem se veselil več tednov, saj je občutek, da boš prvi na svetu, na katerem bodo preizkusili novo tehnologijo, zares čaroben.“ Kenneth je pred tem že preizkusil nekaj zdravljenj – od terapije z elektrošoki do različnih zdravil, a mu nič ni pomagalo pri odpravljanju težave. “Videl sem robotsko roko in priznati moram, da je res nekaj posebnega. Ko okrevam, bi se rad rokoval z njo, a mislim, da to ne bo mogoče,“ dodaja v šali.

Kardiolog dr. Andre Ng je med včerajšnjo operacijo uporabljal Remote Catheter Manipulation System, robotsko roko, ki so jo izdelali v New Jerseyju v ZDA. Šest milimetrov širok kateter, opremljen s kamero na luknjico in posebno lučko, so ročno vstavili v Kennethovo dimlje, dr. Ng pa je nato s pomočjo mehanske roke in televizijskega monitorja z dvema gumboma, enim za upravljanje smeri in drugim za premikanje naprej in nazaj, vodil kamero skozi pacientovo telo.

Robotska roka s površine srca odstrani vlakna, ki povzročajo neenakomeren utrip.
Robotska roka s površine srca odstrani vlakna, ki povzročajo neenakomeren utrip.FOTO: iStockphoto

Kateter na koncu robotske roke začne nato avtomatsko krožiti, ko zazna vlakna na površju srca, ki povzročajo aritmijo, preko katetra pa se nato sprožijo radijske frekvence, ki odstranijo oziroma na nek način požgejo moteča vlakna. To izboljša pretok električnega toka skozi organ in vzpostavi normalen srčni utrip.

Nov sistem omogoča šestčlanski ekipi – kardiologu, njegovemu asistentu, dvema rentgenskima tehnikoma in dvema tehničnima strokovnjakoma, da izvedejo proces, za razliko od tradicionalnega, v polovičnem času. S to tehniko bi tako lahko skrajšali čakalne dobe in operirali veliko več bolnikov kot sicer, kar bi temeljito zmanjšalo število smrti zaradi kapi in odpovedi srca. Vendar pa zaradi pomanjkanja usposobljenega kadra ta tehnologija še ne bo v tako obširni uporabi.

Revolucionarna tehnika pomeni izjemen napredek v srčni kirurgiji.
Revolucionarna tehnika pomeni izjemen napredek v srčni kirurgiji.FOTO: Reuters

Kirurgi so med takšnimi operacijami izpostavljeni enormnim količinam sevanja,“ pravi dr. Ng. “Z mehansko roko pa lahko izvajam operacijo iz varne razdalje v nadzorni sobi.“ To je bila prva operacija na svetu, ki je bila v celoti izpeljana s pomočjo mehanske roke, mehanska roka pa je narejena tako, da izvaja do potankosti enake gibe kot kirurgova roka. “Ker kirurgi po taki operaciji niso tako utrujeni, bi poleg tega lahko izvedli več operacij zaporedoma.

Dr. Ng pa je nad rezultatom operacije naravnost navdušen. “Vse je potekalo izjemno tekoče. Odločilen trenutek pa je bil, ko je pacientu začelo spet enakomerno biti srce. Sobo je preplavilo navdušenje, veselja pa še danes ni konec.

Kennethovo srce bo sedaj normalno bilo do konca njegovega življenja. “To si štejem v velik uspeh, hkrati pa na poseg gledam kot na izjemen dosežek v kirurgiji in želim si, da bi tovrstno tehnologijo lahko uporabili na čim več ljudeh,“ še dodaja dr. Ng.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587