Vizita.si
image (28)

Novice

Revolucionarni merilec krvnega tlaka!

N.J
23. 02. 2011 14.38
0

Novo napravo za merjenje krvnega tlaka bodo uporabniki nosili kar na zapestju, kakor ročno uro. Gre za revolucionarni izum, ki bo bistveno izboljšal način nadzorovanja krvnega pritiska in spremenil način zdravljenja visokega krvnega pritiska.

Raziskovalci iz univerze v Leicestru in raziskovalci iz Singapurja so razvili napravo, ki bo merila pritisk v največjih arterijah telesa in je tako majhna, da bo zagotovo lažje prepričala bolnike, da jo bodo uporabljali. Uporabniki jo bodo namreč namestili kar na zapestje, kakor ročno uro.

Naprava, ima v sebi vgrajen senzor, ki beleži pulz v arteriji. Ti podatki so nato posredovani v računalnik in obdelani skupaj s podatki običajnega merilca krvnega tlaka. S pomočjo obeh naprav je mogoče nato razbrati pritisk v aorti, tik ob srcu. “Aorta je od srca oddaljena le nekaj milimetrov in se nahaja tudi tik ob možganih, že od nekdaj pa vemo, da je pritisk v teh delih nekoliko nižji od tistega v roki,“ je povedal profesor Bryan Williams iz leicesterske univerze, ki proučuje kardiovaskularne bolezni. “Tradicionalni merilec tlaka, ki ga uporabljamo za merjenje krvnega pritiska na nadlahti, ne omogoča natančnega merjenja, zato je ta naprava velika pridobitev.“

Naprava, ki predstavlja revolucionarni pristop k merjenju in nadzorovanju krvnega tlaka, je odličen primer, kako lahko znanstvena odkritja in inovacije spremenijo življenja pacientov na boljše. Brez poznavanja pritiska v aorti je namreč nemogoče natančno določiti tveganja in koristi zdravljenja, pravijo strokovnjaki. Krvni tlak blizu srca in možganov pa je po njihovem mnenju veliko bolj pomemben pri odkrivanju tveganja za kap in bolezni srca, kakor pritisk v roki.

Strokovnjaki iz leicesterske univerze so se pri raziskovanju povezali s podjetjem HealthSTATS iz Singapurja, ki izdeluje medicinske naprave. “Študija in naprava bosta močno vplivali na zdravnike po celem svetu, saj bo omogočila tako zdravnikom kakor tudi njihovim pacientom enostavno in redno nadzorovanje osrednjega aortnega sistoličnega pritiska. Pacienti bodo svoj krvni tlak lahko nadzorovali ves čas, temu pa se bo prilagodil tudi način zdravljenja,“ je dejal dr. Choon Meng Ting, predsednik podjetja HealthSTATS.

Potrebne so seveda še nadaljnje raziskave in testiranja naprave, a strokovnjaki predvidevajo, da bo na policah že v roku petih let.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587