Vizita.si
invalid in invalidnost

Novice

Revolucionarno! Bionične noge za invalide

E. D.
20. 07. 2010 08.30
0

Novozelandska izumitelja Richard Little in Robert Irving sta izdelala prve bionične noge na svetu, ki bodo invalidom pomagale spet shoditi. A čudežnih nog si marsikdo ne bo mogel privoščiti, saj bodo stale skoraj 120 tisoč evrov.

invalid in invalidnost
invalid in invalidnost FOTO: iStockphoto

Prve bionične noge na svetu je preizkusil 23-letni Hayden Allen, ki je bil pred petimi leti udeležen v hudi prometni nesreči in je zaradi hudih poškodb ostal paraliziran od prsi navzdol. Zdravniki so mu rekli, da nikoli več ne bo hodil, a zdaj lahko s pomočjo bioničnih nog spet uporablja svoje ude. ''Nikoli ne bom pozabil občutka, ko sem se po petih letih spet postavil na noge. Ljudje so mi govorili, naj gledam gor, jaz pa sem kar naprej pogledoval proti tlom in gledal, kako spet hodim,'' pripoveduje Hayden. ''Noge so mi prihranile tudi številne zdravstvene težave, ki sem jih imel prej zaradi nenehnega sedenja. Na primer, mehur in ledvice so mi slabše delovale in ker se strupi niso dovolj redno izločali iz telesa, sem velikokrat dobil kakšno okužbo sečil ali kakšno drugo infekcijo. Odkar pa hodim s pomočjo bioničnih nog, teh težav nimam več. Tudi pretok krvi se mi je izboljšal in mišice na nogah niso več tako šibke.''

Bionične noge so težke 38 kilogramov, delujejo pa s pomočjo posebnih elektromotorjev na baterije. Uporabnik bionične noge premika in usmerja s pomočjo posebnih konzol in ročic. Čudežen pripomoček bo stal kar 116 tisoč evrov, zato bodo marsikateremu gibalno oviranemu ostale nedostopne. Na prodajne police Nove Zelandije bodo verjetno prišle že konec leta, v drugih delih sveta pa jih bodo začeli po vsej verjetnosti prodajati enkrat prihodnje leto. Vsi tisti, ki si jih bodo hoteli priskrbeti, pa bodo prej morali na temeljit zdravniški pregled in od zdravnika dobiti zeleno luč za njihovo uporabo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587