Vizita.si
Strokovnjaki so odkrili cepivo, ki bi lahko popolnoma preprečilo nastanek raka na dojki.

Novice

Revolucionarno cepivo proti raku na dojki!

Ni.J.
01. 06. 2010 09.50
0

Strokovnjaki so naredili revolucionarno cepivo, s katerim bi lahko preprečili razvoj in celo zdravili že napredovalega raka dojke. Cepivo bodo na ženskah najverjetneje preizkusili že naslednje leto.

Strokovnjaki so odkrili cepivo, ki bi lahko popolnoma preprečilo nastanek raka na dojki.
Strokovnjaki so odkrili cepivo, ki bi lahko popolnoma preprečilo nastanek raka na dojki.FOTO: iStockphoto

Novo zdravilo, ki naj bi ščitilo pred rakom na dojki in s pomočjo katerega bi bolezen lahko celo ozdravili, bodo testirali na ženskah že prihodnje leto. Strokovnjaki predvidevajo, da bi z njim lahko uspešno pozdravili kar 70 odstotkov obolelih.

Verjamemo, da bo cepivo nekega dne uspešno preprečevalo raka na dojki, kakor določena cepiva preprečujejo mnoge otroške bolezni,“ pravi imunolog dr. Vincent Tuohy in dodaja, da bi cepivo lahko uporabljali tudi pri drugih oblikah raka.

Cepivo ne bi le ščitilo pred razvojem raka. Učinkovito naj bi tudi zmanjšalo tudi že nastale tumorje.
Cepivo ne bi le ščitilo pred razvojem raka. Učinkovito naj bi tudi zmanjšalo tudi že nastale tumorje. FOTO: iStockphoto

Cepivo cilja na beljakovine, imenovane alfa laktalbumini, ki so prisotne v večini tumorjev pri raku dojke. Cepivo poveča sposobnost imunskega sistema, da lahko uničuje te beljakovine in na ta način preprečuje rast tumorja. Poleg tega cepivo toliko okrepi imunski sistem, da je ta zmožen skrčiti že obstoječe tumorje za vsaj polovico. Dr. Tuohy je cepivo preizkusil na miših, ki so bile genetsko nagnjene k raku dojke. Miši, ki niso prejele cepiva, so za rakom zbolele v roku deset mesecev, pri miših, ki so bile cepljene, pa se bolezen ni razvila.

Resnično smo prepričani, da je rak na dojki bolezen, ki bi se jo dalo preprečiti,“ pravi dr. Tuohy. Raziskovalci so se najprej bali, da bi cepivo utegnilo poleg tumorja poškodovati tudi zdravo tkivo, vendar so na koncu odkrili, da vpliva le na beljakovine alfa lektalbumin in poškodovane celice. Težave predstavlja le to, da se alfa lektalbumini nahajajo tudi v zdravih dojkah, in sicer v času dojenja. To pomeni, da ženska, ki bi se cepila v mladih letih, kasneje ne bi mogla nikoli dojiti. Kljub temu pa cepivo ne vpliva na plodnost.

Če bi tudi pri drugih oblikah raka, recimo pri tumorjih na črevesju ali prostati, odkrili beljakovine, ki jih povzročajo, bi tako lahko odkrili tudi cepiva, ki bi preprečevala razvoj tovrstnih oblik raka. “Naši podatki so podlaga za nadaljnje raziskave in odkritje učinkovite in varne zaščite pred tumorji na dojkah ter morda tudi drugimi oblikami tumorjev,“ še pravijo raziskovalci.

Dr. Tuohy upa, da bo cepivo lahko preizkusil na ženskah že naslednje leto, v dveh manjših preizkusih. Z enim bi preverjal sposobnost cepiva, da lahko skrči tumor pri ženskah z napredovalim rakom, v drugi preizkus pa bi vključil mlajše ženske z zgodovino raka na dojkah v družini in na njih preverjal, kako varno je cepivo in v kakšnih količinah bi ga bilo treba uporabljati.

Ker bodo za testiranje cepiva najverjetneje porabili veliko časa, bo cepivo tako na trg prišlo čez približno deset let. Dr. Touhy pa meni, da bi ga nato lahko ponudili vsem ženskam, starejšim od 40 let, saj so ravno to leta, v katerih se bolezen najpogosteje razvije. Seveda pa bi bilo cepivo na voljo tudi mlajšim ženskam, ki so genetsko nagnjene k bolezni. Imunolog pa prav tako trdi, da bo cepivo nekega dne 'izbrisalo' raka dojke s sveta, če so te beljakovine zares vzrok za nastanek tumorjev. “Če bo pri ljudeh tako učinkovito kakor pri miših, bo to odkritje zares revolucionarno. Rak dojke konec koncev prizadene prav vse – vsi imamo namreč žene, hčere, sestre in matere.

Cepivo bodo ponudili vsem ženskam, ki so starejše od 40 let in mlajšim ženskam, pri katerih je tveganje za razvoj bolezni povečano.
Cepivo bodo ponudili vsem ženskam, ki so starejše od 40 let in mlajšim ženskam, pri katerih je tveganje za razvoj bolezni povečano.FOTO: iStockphoto

Gre za raziskavo, ki je še v povojih,“ pravi dr. Caitlin Palframan, ki je sodelovala pri raziskavah. “Komaj čakam, da dobimo konkretnejše rezultate o varnosti in učinkovitosti cepiva. Ne glede na to pa že obstajajo določeni ukrepi, s katerimi lahko ženske zmanjšajo tveganje za nastanek raka. Zmanjšanje vnosa alkohola, ohranjanje zdrave telesne teže in redna vadba so zagotovo ene najpomembnejših.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587