Vizita.si
Znanstveniki so odkrili cepivo proti odvisnosti od kajenja.

Novice

Revolucionarno odkritje: Cepivo proti kajenju!

K.B.
19. 11. 2009 11.55
1

Znanstveniki so izdelali novo cepivo NicVAX. Ta proizvaja protitelesa, ki se vežejo na molekule nikotina in tako preprečujejo njihov vpliv na možgane in odvisnost od kajenja.

Znanstveniki so odkrili cepivo proti odvisnosti od kajenja.
Znanstveniki so odkrili cepivo proti odvisnosti od kajenja.FOTO: Reuters

"Kajenje vsako leto ubije veliko več ljudi kot nova gripa, zato je to odkritje še kako pomembno," pravi Jean Stephenne, predsednik podjetja, v katerem so izumili cepivo. To bi tako lahko pomagalo številnim kadilcem, ki kadijo le še zato, ker nimajo dovolj močne volje, da bi premagali odvisnost od nikotina. Raziskave namreč kažejo, da kar 90 odstotkov kadilcev, ki so želeli nehati kaditi, že v prvem letu spet prižge cigareto.

Novo cepivo NicVAX ustvarja protitelesa, ki se vežejo na molekule nikotina in preprečujejo njihov dostop do možganov. Tako cepivo prepreči, da bi cigareta ustvarjala odvisnost.

Večletna testiranja so pokazala, da se je med cepljenimi kadilci kar polovici uspelo odvaditi kajenja. Da pa bo cepivo odobreno, bo treba še nekaj testiranj. "Če bo cepivo odobreno, bi to bila rešitev za milijone kadilcev po svetu, ki si želijo za vedno prenehati kaditi, a nimajo dovolj moči," pravi Jean Stephenne. Za ta projekt so porabili kar 27 milijonov evrov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587