Vizita.si
Mali Oliver je bil kar 25 minut klinično mrtev.

Novice

Rodil se je brez krvi v telesu

S.C.
28. 01. 2012 08.36
37

Takojšnja oskrba s kisikom, nežna masaža srca in transfuzija krvi so postopki, s katerimi so malega Oliverja, ki se je rodil praktično mrtev in brez krvi v telesu, obudili v življenje.

Mali Oliver je bil kar 25 minut klinično mrtev.
Mali Oliver je bil kar 25 minut klinično mrtev.FOTO: Reuters

Porod danes 15-mesečnega Oliverja je bil za Katy Morgan iz angleškega mesta Kent prava mora. “To je bila najbolj travmatična izkušnja mojega življenja in šele zdaj se počutim dovolj močno, da javno spregovorim o tem,“ pove Katy. V sedemintridesetem tednu nosečnosti jo je namreč sredi noči presenetila nenadna krvavitev, zaradi katere je bila urgentno prepeljana v porodničnico. Zdravniki so brez razmišljanja opravili carski rez, pri katerem so ugotovili, da kri pravzaprav prihaja iz otroka. Prišlo je namreč do redkega stanja, imenovanega vasa previa, pri katerem poči žila, ki povezuje plod in popkovino. Oliver se je rodil popolnoma bled, brez krvi v telesu in tudi srčnega utripa ni bilo moč zaznati. “Nisem verjela, da je kaj takega sploh mogoče,“ pove Oliverjeva mama. “Ko sem videla svojega otroka mrtvega, se mi je podrl svet.“

Toda zdravniki niso obupali. Malčka so nemudoma oskrbeli s kisikom in krvjo ter mu opravili nežno masažo srca. Kljub temu da se ni odzival, niso obupali. In po 25 minutah se je zgodil čudež. Računalnik je namreč naposled le zaznal šibek utrip dojenčkovega srca, kmalu zatem pa je tudi prvič samostojno zadihal. “Jokala sem od sreče,“ se z nasmehom spominja Katy. “To je bil tako čaroben trenutek, da se je celo zdravnikom utrnila kakšna solzica. Vedno jim bom hvaležna, lepšega darila si ne morem predstavljati.“ Malček se je izkazal za pravega borca, saj si je neverjetno hitro opomogel in so ga kmalu odpustili iz porodnišnice. Kljub temu da je obstajala velika verjetnost poškodbe možganov in tudi kakšnih drugih zapletov, je Oliver danes zdrav in razigran 15-mesečnik, ki vsak dan razveseljuje mamico in očka s svojimi norčijami.

Stanje, imenovano vasa previa, se pojavi na enega od 5000 rojstev. Gre za nebolečo krvavitev iz maternice, kadar nastane plodov mehur iz tistega dela plodovih ovojev, po katerem gredo žile k popkovnici ali pa potekajo med dvema deloma posteljice. Tedaj namreč obstaja nevarnost, da jih vodilni plodov del stisne pri vstopanju oziroma se pretrgajo ob pretrganju ovojev in pride do krvavitve. V Oliverjevem primeru je prišlo do tako hudih krvavitev, da je deček praktično izgubil vso kri in resnično je čudež, da je sploh preživel.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587