Vizita.si
image (28)

Novice

Rodil se je z očesom na sredini obraza

K.B.
25. 03. 2011 14.21
7

Indijski zdravniki so bili prejšnji teden ob porodu 34-letne Veene Chavan šokirani. Deček se je namreč rodil z enim očesom na sredini čela in brez nosu. Dan po porodu je umrl.

''Otrok je najverjetneje trpel za redko boleznijo, imenovano kiklopija,'' je povedal ginekolog dr. Ashok Anand. Gre za redko obliko holoprosencefalije, do katere pride v 5. do 6. tednu nosečnosti, če se prosencefalon ne razdeli na desno in levo hemisfero. Takrat pride do deformacije možganov in obraza, kar povzroči, da se nosna kost ne razvije v popolnosti ali se razvije na mestu oči in zgornje ustnice, na mestu nosu, pa zraste oko. Vzroki za nastanek kiklopije še niso popolnoma znani, a strokovnjaki menijo, da gre morda za povezavo z nekaterimi kromosomskimi abnormalnostmi, kot sta Patau in Edwardsov sindrom. Predvideva se, da večje tveganje za nastanek holoprozencefalije povzročajo diabetes, infekcije in jemanje zdravil med nosečnostjo.

Poleg tega je ultrazvok pri otroku v 32. tednu nosečnosti pokazal  še hidrocefalus ali vodenoglavost, stanje, ko cerebrospinalna tekočina zastaja v glavi. Zdravniki so želeli opraviti znotrajmaternični poseg, a zaradi napredovane oblike vodenoglavosti postopka niso mogli izvesti.

Vse skupaj pa je bilo zagotovo najhuje za mati Veene Chavan, ki svojega sina po porodu ni niti videla. ''Zdravniki so mi povedali, da je imel otrok preveč tekočine v glavi, a nikoli si ne bi mislila, da se bo rodil z enim očesom in brez nosu,'' je obupano povedala novorojenčkova mati.

Indijski deček pa ni edini, ki se je rodil s kiklopijo. Leta 2006 se je z njo rodila tudi indijska deklica, leto prej pa deklica v Rusiji, ki je umrla skoraj takoj po porodu. Sicer pa tovrstne primere medicina beleži že več sto let, zato so pojav poimenovali po znanih grških mitoloških bitjih Kiklopih. Prvi tak primer je zabeležen že v knjigi biologa Armanda Marie Leroia 'Mutanti leta' že leta 1634. Ne le pri ljudeh, kiklopijo so odkrili tudi pri živalih. Leta 2005 se je tako skotila kiklopijska mucka, ki je živela le en dan in je še vedno na ogled v muzeju Lost World, leta 1950 so to mutacijo opazili tudi pri ovcah.
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587