Vizita.si
image (28)

Novice

Rodila, čeprav naj bi bila neplodna

S.C.
01. 02. 2012 12.59
0

Pri 18 letih so Madeleine odkrili Hodgkinov limfom in zaradi kemoterapije je nesrečnica ostala neplodna. Potem pa se je zgodil čudež, ki je šokiral celo zdravnike – Mad je zanosila in rodila povsem zdravega dečka.

Vse, kar sem si vedno želela, je bila družina,“ pove danes 21-letna Madeleine Telfer iz Škotske. Pred štirimi leti, ko je vedno nasmejana najstnica še obiskovala zdravstveno šolo, pa so se njene otroške sanje porušile kot hišica iz kart. Nekega dne v avgustu leta 2008 je namreč zatipala otrdlino na bezgavkah, podrobni testi pa so potrdili, da gre za Hodgkinov limfom. “Ko so mi zdravniki povedali, da imam raka, sem ostala brez besed,“ se spominja Madeleine. “Vedno sem bila prepričana, da se to ne more zgoditi meni, saj sem bila še mlada, predvsem pa nikoli nisem imela nobenih zdravstvenih težav.“ Veliko bolj kot rakava diagnoza pa je najstnico prizadela novica, da nikoli ne bo mogla imeti otrok. Kar 300 ur zdravljenja s kemoterapijo, ki je sicer uničilo bolezen, je bilo za Madeleinin organizem preprosto preveč.

Niti dejstvo, da sem premagala bolezen, ni moglo odtehtati novice, da sem ostala neplodna,“ pove Mad. “Enostavno nisem več videla nobenega smisla v življenju.“ Tekom zdravljenja pa je spoznala postavnega 27-letnega Stephena Bateya, ki ji je ves čas stal ob strani in jo spodbujal, naj se, ne glede na slabe novice, skuša postaviti na noge. Med njima je vzklila ljubezen, ki je nadvse blagodejno vplivala na Madeleinin organizem. Iz bolnišnice so jo preselili na Beatson Cancer Center, kjer naj bi ji zamenjali matične celice, ki so bile uničene med kemoterapijo, toda zaradi nesrečnih okoliščin to ni bilo mogoče. Ko se je že skoraj sprijaznila, da ne bo mogla nikoli imeti družine, pa jo je neko jutro pred slabim letom presenetila novica, da je končno zanosila. “Slabo sem se počutila, zdelo se mi je, da je moj trebuh nekoliko napihnjen in za zabavo sem opravila test nosečnosti,“ s širokim nasmehom pripoveduje Mad. “Pozitivni rezultat me je tako šokiral, da sem opravila kar pet testov zaporedoma.“ Tudi ginekolog je novico potrdil in pred dvema mesecema se je srečnemu paru rodil povsem zdrav deček, za katerega še zdravniki pravijo, da je pravi mali čudež. “Uresničile so se moje otroške sanje, to je najpomembneje. Pa tudi, če sem za to morala plačati visoko ceno in se boriti z boleznijo,“ še pove Mad, ki se že trudi spočeti drugega otroka, da bi bila njena sreča resnično popolna.

Hodgkinov limfom je ime dobil po zdravniku, ki ga je prvi opisal. Bolezen najpogosteje prizadene limfne žleze na vratu, prsih, podpazduhi, trebuhu ali preponi, od koder se širi tudi na druge predele telesa, kjer se nahaja limfno tkivo. Največkrat se pojavi pri pubertetnikih, bolniki s Hodgkinovim limfomov pa imajo več možnosti za ozdravitev kot tisti z drugimi vrstami limfoma.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587