Vizita.si
image (28)

Novice

Rodila se je brez krvi

Ni.J.
13. 04. 2012 09.14
3

Malo Olivio so zdravniki razglasili za pravi čudež. Rodila se je namreč popolnoma bleda, saj v njenih žilah ni bilo krvi oziroma ta ni vsebovala hemoglobina, zato je niso mogli definirati kot kri.

Ko se je Olivia Norton rodila, je bila njena polt čisto bela, saj je njena 'kri' vsebovala tako majhno količino hemoglobina, snovi, ki je zadolžena za prenašanje kisika v rdečih krvničkah, da prosojne tekočine v njenih žilah niso mogli definirati kot kri.

Ob rojstvu so zdravniki deklici napovedali največ dve uri življenja, zahvaljujoč urgentni transfuziji, ki je njeno polt začela spreminjati v zdravo rožnato, pa je k sreči preživela. Njena mamica Louise Bearman se šoka, ko je videla svojo kot duh belo hčer, spominja takole: “Olivia je bila moj prvi otrok, zato v resnici nisem vedela, kaj naj sploh pričakujem. Še v sanjah pa si nisem predstavljala tako belega otroka. Nikoli ne bom pozabila zdravnikovih besed, ko je rekel, da je Olivia 'bela in neodzivna'. Že pred porodom je prišlo do nekaj strašljivih zapletov, ko sem zagledala hčer, pa mi sploh ni bilo več jasno, kaj se dogaja.“ Ko ji je zdravnik razložil situacijo, je le občutila olajšanje. “Ko so jo priklopili na transfuzijo, se mi je s srca odvalil kamen. Bilo je prav neverjetno opazovati, kako se ji je barva kože v trenutku začela spreminjati. Danes je izjemno ljubka deklica in presrečna sem, da je doma,“ še pravi.

Louise in njen partner Paul Norton iz Essexa sta prvič zaslutila, da je nekaj narobe, ko Louise tri dni zaporedoma ni čutila niti ene same brce v trebuhu. Odpeljala sta se v bolnišnico, kjer medicinske sestre v 15 minutah pregleda z ultrazvokom niso zasledile niti enega samega premika v trebuhu. Zdravnik je naročil urgentni carski rez, Olivia pa se je tako 10. septembra rodila šest tednov prezgodaj. Tehtala je 2350 gramov, njen srčni utrip pa je bil nevarno počasen.

Hemoglobin je beljakovina, ki krvi daje značilno rdečo barvo in omogoča prenašanje kisika s krvjo po telesu. Ker Olivia te beljakovine v kri ni imela, so jo nemudoma odpeljali na oddelek za intenzivno nego za nedonošenčke, kjer so ji s transfuzijo krvi najprej povrnili barvo, moč in kisik v organizem, zatem pa je na oddelku ostala še dva tedna na opazovanju.

Medicinska sestra Sharon Pilgrin pravi, da v svojih 20 letih kariere še nikoli ni videla takšnega primera. “Pravi čudež je, da je deklica preživela. Ko se je rodila, je bila neverjetno bleda in imela je težave z dihanjem,“ pravi. “Do carskega reza in med samim posegom nismo opazili nobenega znaka, da je prišlo do izgube krvi. Šele ko smo opravili nekatere preiskave, smo odkrili, da je deklica skoraj vso kri izgubila direktno v mamino prekrvavitev.“ Dobre pol leta od rojstva je Olivia živahen otročiček.

Louise in Paul sta presrečna, da je zdravnikom uspelo rešiti njuno prvorojenko. “Bolnišnično osebje je bilo izjemno, zato sva jim resnično iz srca hvaležna. Povedali so mi, da je Olivia čudežni otrok in da prav gotovo ne bi preživela, če ne bi prišla pravočasno na pregled v bolnišnico,“ še pravi Louise in dodaja: “Zdravniki še sedaj ne vedo, zakaj je prišlo do tega zapleta. Rada bi le opozorila vse bodoče mamice na dejstvo, kako pomembno je spremljati otrokovo gibanje in da je potrebno preverjati njihovo zdravje. Zaupati je treba materinskemu instinktu.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602