Vizita.si
image (28)

Novice

Ronaldova manekenka pokazala grozljive opekline

K.B.
16. 01. 2014 08.06
6

Spremljevalka nogometnega zvezdnika Ronalda ruska manekenka Irina Shayk je na svojem Facebook in Twitter profilu objavila fotografijo hudih opeklin svoje matere, ki jih je utrpela v ruski savni.

''Rada imam svojo državo, a mi je tako hudo, ko vidim, kaj se tam dogaja vsak dan. Moja mati mi je povedala to šokantno zgodbo. Ko je šla v savno, ji je spodrsnilo na mokrih tleh in je padla na razgret kotel, ki ni bil ograjen,'' je na svojem Twitter profilu zapisala 28-letna manekenka Irina Shayk, ki je poznana predvsem kot spremljevalka znanega nogometaša Ronalda. V naslednji objavi pa še dodala, da je mati Olga Shaykhlislamova utrpela opekline druge in tretje stopnje, tisto, kar je najhuje pa je, da se je lastnik savne Ermakov Stepan Nikolaevich, ki je odgovoren za varnost v savni, delal, kot da se ni nič zgodilo.

Na fotografiji, ki jo je 28-letna lepotica objavila na Facebooku in jo komentirala na svojem Twitter profilu, so razvidni veliki mehurji na zgornjem delu hrbta, zaradi česar je jasno, da so bile opekline resnično hude in boleče. ''Želim opozoriti vse ljudi iz mesta Emanzhelinsk in obiskovalce mesta, da naj se izogibajo tej savni. Hkrati sem prosila mestno policijo, da preverijo varnostne pogoje v savni,'' je še tvitnila.

 

Prva pomoč ob zdravljenju opeklin!

 

Ob to vrstnih poškodbah pa je dobro poznati prvo pomoč v primeru opeklin. Pred začetkom zdravljenja opeklin je pomembno določiti njihov obseg in globino. Ločimo tri kategorije opeklin:

1. Površinske opekline

Te prizadenejo le najbolj zunanji del kože, ki pordi, oteče in je občutljiv. Zdravniško pomoč je treba poiskati, če presegajo 5 odstotkov telesne površine. Pri njih si lahko pomagate tako, da opečeni del splakujete s tekočino, mrzlo vodo vsaj deset minut, opečeni del telesa prekrijte s sterilno oziroma listo tkanino, ki naj ne bo kosmičasta ali puhasta in jo narahlo povijte. Če se pojavijo mehurji, jih NE PREDIRAJTE, saj lahko na ta način opeklino okužite.

2. Opekline delne globine kože

Gre za opekline, ki zavzemajo tudi plast kože pod vrhnjo plastjo in so vidni mehurji, opečeni del telesa pa deluje mesnato (odprta rana). V tem primeru je potrebna zdravniška oskrba, pomembno pa je, da mehurjev NE PREDIRATE, saj lahko na ta način opeklino okužite.

3. Opekline celotne globine kože

Te prizadenejo vse plasti kože, ki je rumena, bleda in pooglenela. Poškodovani so tudi živci, maščevje in mišičje pod kožo. Potrebna je takojšnja zdravniška oskrba. Pomembno pa je, da opekline čim bolj hladite, preveriti pa je potrebno tudi, ali opečenec diha in čim prej poiskati medicinsko pomoč.

- Opečenec naj leži. Čez opečeni del telesa pa polivajte hladno tekočino vsaj deset minut oziroma dokler ne pride medicinska pomoč.

- Nežno odstranite oblačila in nakit z opečenega predela telesa, če ta NISO PRILEPLJENA NANJ. Po potrebi jih odrežite.

- Pokrijte opečeni del telesa s čisto, nekosmičasto tkanino. Če pri sebi nimate klasične obveze, lahko improvizirate s čisto tkanino ali folijo za živila.

- Pokličite reševalce (112), opečenca pa med čakanjem mirite in tolažite.

MEHURJI:

Po poškodbah s toploto ali zaradi trenja se na koži pojavijo mehurji, napolnjeni s tekočino, imenovano serum, ki izvira iz vrhnjih plasti kože. Če se mehurja ne dotikamo, bo tkivo absorbiralo serum, oblikovalo novo plast kože, stara pa bo odpadla. Če mehur predrete, ustavite naraven proces zdravljenja, lahko pa celo povzročite okužbo. Če mehur poči sam, ga sterilno obvezujte, dokler se koža ne pozdravi.

 

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587