Vizita.si
Strije so predvsen ženska nadloga.

Novice

Rožnata nadloga - strije

Sanja Macur / Natalija Rus
08. 08. 2008 16.49
0

Rožnate črte, ki nastanejo zaradi nihanja telesne teže ali prehitre rasti, so pogosta težava tako žensk kot tudi moških. Čudežne kreme ni.


Lahko pa sami veliko storite, da nastanek strij preprečite. Pogovarjali smo se z Jadranko Korsiko Mrak, specialistko dermatovenerologinjo, ki je povedala, da se strije pojavijo iz dveh razlogov. Prvi je raztezanje kože, ki nastane pri pridobivanju prekomerne telesne teže, drugi razlog pa so hormoni. Ti se prvič prebudijo v času pubertete in že takrat vplivajo na nastanek strij na določenih mestih telesa.

Strije so predvsen ženska nadloga.
Strije so predvsen ženska nadloga.FOTO: iStockphoto

V katerem obdobju življenja se strije najraje pojavijo? 

Pojavijo se v dveh obdobjih. V puberteti, ko se telo otroka pod vplivom hormonov nenadoma preoblikuje v telo deloma že odraslega človeka. Takrat navadno tudi pride do pridobivanja telesne teže. Drugo obdobje pa je nosečnost. Zaradi hormonov in raztezanja kože v predelu trebuha, dojk in stegen pride do nastanka strij. So pa tudi določena bolezenska stanja, pri katerih se poveča izločanje hormona nadledvične žleze v telesu in to privede do nastanka strij.

Kaj bi svetovali nosečnicam?

Predvsem naj skrbijo za to, da ne presežejo tiste telesne teže, katero jim je svetoval ginekolog, da ohranjajo kondicijo, se zdravo prehranjujejo in skrbijo za svojo kožo.

So strije le ženska težava?

Predvsem ženska, čeprav tud moški niso izvzeti.

Kako lahko strije preprečimo?

Strij popolnoma ne moremo preprečiti. Lahko pa veliko strorimo za to, da je naša koža videti lepša. Posvečajmo ji več nege.

Kaj pa, ko strije že imamo?

Čudežev ne gre pričakovati.
Čudežev ne gre pričakovati.FOTO: iStockphoto

Strij popolnoma ne moremo odpraviti. Obstajajo pa načini, s katerimi stanje izboljšamo. Največ lahko naredimo v prvem letu, ko se strije pojavijo. Izgled kože lahko do določene mere izboljšamo. Strije so namreč ponavadi najprej rožnate, kasneje pa barvo izgubijo in pobledijo. Neprijetne so tudi zato, ker na soncu ne pigmentirajo.

V trgovinah so na voljo različne kreme, v kozmetičnih salonih pa številni programi. Kaj svetujete vi? 

Morda to, naj ljudje poskrbijo za zdrav način življenja in za svojo telesno težo. Pri povečanju telesne teže se volumen poveča, zato se koža ne more tako dobro prilagoditi, posledica pa je nastanek strij. Če boste torej ohranjali primerno telesno težo in se zdravo prehranjevali, boste s tem veliko pripomogli k boljšemu izgledu kože.

Čudežne kreme torej ni? 

Žal, ne. Težav se je potrebno lotiti bolj kompleksno. Kot sem prej omenila, z zdravim življenjem. Obstajajo pa določeni tretmaji in aparati, s katerimi poskušajo izboljšati strukturo kože. Gre za določeno vrsto laserjev in radiofrekvenčnih aparatov, ki delujejo tako, da povečajo število kolagenih in elastičnih vlaken v globjih plasteh kože. Verjamem, da v zgodnji fazi, torej prvih tednih nastanka strij, lahko naredimo mnogo več, kot pa kasneje, ko govorimo že o atrofiji kože oziroma o brazgotinah na koži.

Na kakšen način pa kreme le lahko pomagajo?

Kreme, ki koži nudijo vlažnost, izboljšajo stanje. Ne moremo pa pričakovati čudeža.

Ali se strije lahko pojavijo tudi zaradi jemanja kontracepcijskih tabletk?

Da. Tudi kontracepcijske tabletke lahko pospešijo nastanek strij.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587