Vizita.si
Orehi znižujejo nevarni (LDL) holesterol!

Holesterol

S petimi jedmi se rešite holesterola!

Alenka Mirt Iskra
16. 09. 2010 15.38
2

Ali skleda ovsenih kosmičev lahko prepreči srčni napad? Kaj pa pest orehov ali celo pečen krompir, namazan z zdravo margarino? Visok holesterol je najpogostejši vzrok za srčne infarkte, za zamašitev žil, ki so lahko usodne. Vredno je nekaj storiti zanj.

Orehi znižujejo nevarni (LDL) holesterol!
Orehi znižujejo nevarni (LDL) holesterol! FOTO: iStockphoto

Nekaj preprostih nasvetov vam lahko bistveno zniža vrednost holesterola, morda celo tako, da vam ne bo treba več jemati zdravil zanj. 

1. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči vsebujejo topne vlaknine, ki zmanjšujejo nevarni holesterol (LDL), kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Topne vlaknine najdete tudi v mladem fižolu, jabolkah, ječmenu, suhih slivah.

Topne vlaknine zmanjšujejo absorbcijo holesterola v črevesju. 10 ali več gramov ovsenih kosmičev na dan znižuje nevarni holesterol, torej LDL. Če pojeste skodelico in pol kuhanih ovsenih kosmičev na dan, ta proizvede 6 gramov vlaknin. Če ovsenim kosmičem dodate še banano, dobite še dodatne 4 grame vlaknin.

2. Orehi, lešniki ...

Raziskave so pokazale, da orehi bistveno znižujejo holesterol. Polni so namreč polinenasičenih maščobnih kislin, vplivajo pa tudi na zdravje žil. Tudi lešniki imajo podobne lastnosti.

Oreščki pa imajo veliko kalorij, torej lahko zaužijete le za pest oreščkov. Če želite, lahko namesto sira, mesa ali kruhkov na solato stresete pest oreščkov.

3. Ribe in omega 3 nasičene maščobe

Uživanje rib dviguje raven omega 3 maščob, ki so telesu zelo prijazne. Omega 3 maščobe dobro vplivajo na zniževanje krvnega pritiska in zmanjšujejo možnost, da bi se delali strdki v žilah.

Zdravniki pravijo, da bi morali vsaj dvakrat tedensko na jedilnik uvrstiti ribe. Največ omega 3 maščob imajo skuše, postrvi, sardine, tune in lososi. Če želite ohraniti vsebnost maščob, morate ribo kuhati ali speči na žaru.

Olivno olje naj bo edino olje za peko in kuho!
Olivno olje naj bo edino olje za peko in kuho!FOTO: Reuters

4.Olivno olje

Olivno olje vsebuje ravno pravo kombinacijo antioksidantov, ki znižujejo nevarni holesterol, dobri holesterol pa ostane nedotaknjen.

Prevetrite svoj jedilnik z zdravo hrano!
Prevetrite svoj jedilnik z zdravo hrano! FOTO: iStockphoto

Zdravniki svetujejo zaužitje dveh jedilnih žličk olja na dan, kar vpliva na zdravje srca.

Na olivnem olju pripravljajte tudi vso hrano, vse jedi, torej. Olivno olje je res izjemno zdravo. 

5. Hrana, polna rastlinskih sterolov in stanolov

Hrana, polna rastlinskih sterolov in stanolov, znižuje možnost absorbcije holesterola. Margarina, pomarančni sok in jogurt znižujejo raven nevarnega holesterola za 10 odstotkov. Dnevno bi morali zaužiti vsaj 2 grama rastinskih sterolov, da bi znižali holesterol.

6. Poskrbite za zdravo prehrano

Preden se lotite česar koli, skrbno proučite svojo prehrano. Pazite, da izločite maščobe, ki najbolj vplivajo na dvig holesterola. Posebno, če jih jeste skupaj pri enem obroku. Poglejte, v kateri hrani dobite dobre maščobe.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587