Vizita.si
Virus HIV

Novice

Z virusom HIV namerno okužil več žensk

E. D.
26. 05. 2010 12.10
0

Avstralski akrobat Godfrey Zaburoni se mora te dni na sodišču zagovarjati, ker je obtožen ogrožanja življenj več avstalskih žensk. Z njimi je namreč imel nezaščitene spolne odnose, čeprav se je dobro zavedal, da je že 13 let HIV pozitiven.

Virus HIV
Virus HIV FOTO: iStockphoto
Zgodba o zloveščih namerah avstralskega akrobata afriškega rodu Godfreyja Zaburonija je dodobra pretresla avstralsko javnost. Zaburoni, ki je HIV pozitiven že od leta 1997 in ki je med drugim nastopal tudi na tekmovanju Avstralija ima talent, je skupaj z različnimi cirkusi potoval po državi in si v marsikaterem mestu privoščil malo nezaščitene zabave s takšnimi in drugačnimi mladenkami. Ko je ena od njih izvedela, da se je okužila z virusom HIV in posumila, da bi lahko bil za njene zdravstvene težave kriv prav zabave željni akrobat, ga je prijavila oblastem.
Osveščanje o AIDS-u
Osveščanje o AIDS-u FOTO: Reuters

Zaburoni je brez posebnih zadržkov priznal svoj zločin, ni pa znal razkriti točne identitete vseh žensk, s katerimi je spolno občeval. Tako zdaj avstalski mediji na veliko pozivajo vse tiste, ki so imele spolne odnose z okuženim Avstralcem, naj se nemudoma odpravijo v bližnjo bolnišnico na testiranje. ''Tiste, ki so nezaščiteno občevale z njim, naj odidejo na testiranje. Žal nam možakar ni mogel razkriti podatkov o vseh ženskah, s katerimi je bil, zato z njimi nismo mogli stopiti v stik,'' pravi vodja zdravstvenih enot v avstralski zvezni državi Queensland Jeannette Young. Sumijo pa, da je možakar spal z vsaj 12 ženskami iz različnih koncev države.

Hkrati avstralske zdravstvene oblasti ženske mirijo, da ni nujno, da so se okužile s hivom in da naj tudi v primeru okužbe nikar ne vržejo puške v koruzo. Kajti okužba z virusom HIV še ne pomeni nujno smrtne obsodbe. Čeprav lahko HIV izbruh aidsa povzroči nekako v petih letih od okužbe, pa pri nekaterih obkuženih aids ne izbruhne tudi po desetih ali dvajsetih letih po okužbi. Poleg tega lahko oboleli z ustreznimi zdravili oziroma zdravljenjem živijo dokaj običajno življenje.

Trenutno je v Sloveniji z virusom HIV okuženih nekaj več kot 300 ljudi. Med okuženimi je največ homoseksualnih moških, HIV pa je vedno pogostejši tudi med starejšimi – tretjina okuženih je namreč stara nad 50 let.

Aids se je v Sloveniji začel širiti pred 23 leti in takrat so imeli naši zdravniki za okužene na voljo le eno zdravilo, medtem ko lahko danes izbirajo med sedmimi. Dr. Ludvik Vidmar z infekcijske klinike pravi, da je izjemno pomembno, da aids odkrijemo hitro in pričnemo z ustrezno antiretrovirusno terapijo, ki je bistvena za podaljševanje življenjske dobe okuženih z virusom HIV. A v Sloveniji zamujamo številne priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje, pa tudi za preprečevanje nadaljnega prenosa okužbe, pravi dr. Irena Klavs, vodja oddelka za aids na Inštitutu za varovanje zdravja: ''V lanskem letu je bila pri približno polovici oseb z novoprepoznano okužbo s HIV diagnoza postavljena prepozno in pri približno dveh petinah zelo pozno, sočasno z diagnozo aidsa.'' Zato bi bilo dobro, da ljudje premagamo strahove in sram pred morebitno stigmatizacijo ter se pogosteje odločamo za testiranje. To je možno na več mestih v Sloveniji, med drugim tudi na kliniki za infekcijke bolezni in vročinska stanja, stroške testiranja pa krije zdravstveno zavarovanje.

V boju proti aidsu pa ne igra pomembne vloge le pravočasno odkrivanje okužbe, ampak predvsem preventiva, kamor sodi tako prakticiranje varne spolnosti kot tudi osveščanje mladostnikov in tveganih skupin – to so tisti, ki pogosto menjajo spolne partnerje in se pri odnosih z njimi ne zaščitijo, ter homoseksualni moški.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587