Vizita.si
image (28)

Novice

S kislino si je pomladila kožo

Ni.J.
24. 07. 2011 10.02
19

Neverjetno, kaj vse so nekatere ženske pripravljene storiti, da bi z obraza izbrisale vsako najmanjšo sled staranja. 33-letna učiteljica joge se je odločila za pomlajevalno terapijo z nanašanjem kisline.

Bleščeč obraz brez gubic so sanje skoraj vsake ženske. V tujini, še posebej v Veliki Britaniji, eno izmed najbolj priljubljenih pomlajevalnih terapij predstavlja kemično lupljenje. Za to terapijo se je odločila tudi 33-letna učiteljica joge Natasha Harding iz Kenta. Preberite, kako poteka poseg "Jessner peel", vreden približno 450 evrov.

"Od nekdaj sem bila ljubiteljica sončenja in solarijev, kar je poškodovalo mojo kožo. Med nosečnostjo so se mi na obrazu oblikovale pigmentne lise, ki niso nikoli zbledele," pravi Natasha. "Zato sem upala, da mi bo kemično pomlajevanje pomagalo do lepše kože."

Pred terapijo je Natasho najprej čakalo posvetovanje z zdravnikom dr. Aamerjem Khanom. Povedal ji je, da je njena koža resnično poškodovana zaradi čezmernega sončenja. "Zagotovil mi je, da bo moja koža po terapiji bolj gladka in čvrsta, vendar mi je priporočil, naj si po terapiji vzamem v službi nekaj prostih dni za počitek," se spominja svojega prvega obiska. Kemična terapija "Jessner peel" obsega nanašanje treh različnih kislin na obraz: mlečne kisline, salicilne kisline in resorcinola z etanolom. Terapija naj bi učinkovito odstranjevala pigmentne lise, zdravila poškodbe kože zaradi sončenja, pomagala odpraviti akne in pri tem povzročila minimalno razdraženost kože.

Ko je Natasha prišla na terapijo, ji je zdravnik najprej temeljito očistil obraz in z njega s pilingom odstranil odmrlo kožo. Nato ji je na obraz začel nanašati plasti kislin. Nanesti je treba štiri različne plasti, vsako pa strokovnjak pusti učinkovati po deset minut. "Vsaka naslednja plast je bila bolj pekoča. Po nanašanju prve sem imela občutek, kakor bi me močno opeklo sonce, pri zadnji plasti pa sem imela občutek, da mi obraz gori."

Ko je odšla, je na obraz dobila posebno masko, ki je ni smela sneti cel dan. "Ljudje so strmeli vame. Bilo mi je nerodno, a je bila to zadnja stvar, s katero sem se hotela ukvarjati. Zvečer se mi je zdelo, da mi je koža na obrazu pretesna in obraz je bil posut z rdečimi lisami."

Po težkem spancu se je Natasha zbudila z občutkom zategnjenosti obraza in ranami. "Oči sem lahko odprla le do polovice," pravi. Tretji dan so se ji pod očmi oblikovali črni podočnjaki, obraz pa jo je začel srbeti. "Mislila sem le na praskanje. Koža okoli nosu se mi je začela luščiti in zapadla sem v rahlo depresijo, saj sem bila videti naravnost grozljiva."

Četrti dan je bil zanjo najhujši. "Koža mi je kar padala z obraza, nova koža pa je bila živo rdeča. Mislila sem, da se ne bo nikoli zacelila. Zvečer sem morala iz stanovanja. Odpravila sem se v pub in opazila, da vsi strmijo vame." Peti dan je bilo njeno stanje že za odtenek boljše. "Koža je bila še vedno ranjena in se je luščila. Morala sem na tečaj joge, ki jo poučujem, in učenci so bili zgroženi nad mojim videzom." Želela si je le še, da bi dobila nazaj svoj stari obraz, a se je že naslednji dan pomirila, ko se je stanje dejansko že veliko izboljšalo.

Po tednu dni je bila koža na obrazu še kar suha na predelu brade, a se je luščenje umirilo. Oči ni imela več obrobljenih s črnimi podočnjaki, rane pa so se dobro celile. Po dveh tednih je bila njena koža sijoča, čista in gladka. "Čeprav se mi na trenutke še vedno oblikuje kakšna suha kožna lisa, moj obraz žari," pravi. “"Zaradi terapije sem sprva veliko pretrpela, a sedaj ne obžalujem niti sekunde. Videti sem veliko mlajša, moja koža je sveža in enotne polti brez pigmentnih lis."

Jessner kemična terapija naj bi bila primerna za vse polti. Še posebej primerna naj bi bila za osebe, ki imajo težave z mastno, aknavo in poškodovano, brazgotinasto ter gubasto kožo. Negativni stranski učinki so redki, a ti lahko nastanejo zaradi prevelike koncentracije kisline in neizurjenosti terapevta. Obsegajo poslabšanje brazgotin, pordelost in razdraženost tkiva, srbečico, alergijske reakcije, poškodbe oči, če maska pride v stik z njimi, bakterijske in glivične okužbe v primeru neupoštevanja navodil strokovnjaka, nastanek brazgotinic, razbarvanje kože na določenih predelih (hipopigmentacija) ter herpes. Vsem stranskim učinkom se lahko izognete, če upoštevate navodila strokovnjaka in se odločite za terapijo v salonu, kjer to opravljajo strokovno usposobljeni terapevti.

Čeprav je Jessner peel sorazmerno varna terapija, jo zdravniki odsvetujejo posameznikom z ekcemom, sončnimi opeklinami, aktivnim herpesom simplexom, luskavico, lupusom, rozaceo, hudo astmo, razširjenimi kapilarami, dermatitisom ter drugimi kožnimi boleznimi.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587