Vizita.si
image (28)

Novice

S presajeno ledvico živi že več kot 40 let

K.B.
25. 08. 2010 10.21
0

Čeprav presajena ledvica po navadi deluje okrog 12 let, pa 61-letni Herry Tuner z njo živi že več kot 40 let. Bratovo ledvico so mu presadili že leta 1969.

Upokojeni gradbeni delavec Herry Tuner je svojo ledvico prejel od starejšega brata Victorja, ki pa je na žalost že umrl. Herry je imel namreč težave z ledvicami že v najstniških letih. Potem ko mu je zdravnik povedal, da potrebuje presaditev ledvice, so test za primernega darovalca opravili vsi njegovi trije bratje. Starejši brat Victor je bil najbolj primeren za darovalca. ''Moj brat pa je bil tri leta starejši od mene in je bil izjemno vesel, da je lahko to storil zame.'' Na žalost pa je Victor umrl že zelo zgodaj, in sicer pri svojih 39 letih zaradi srčne kapi. ''Vedno mu bom hvaležen za to, kar je storil zame.''

Kljub temu da testi pokažejo, da je nekdo primeren darovalec, pa še vedno obstajajo možnosti, da telo zavrne ledvico. Prav zato morajo ljudje, ki jim presadijo ledvico, jemati zdravila: ''Vse življenje sem že na zdravilih in nekajkrat mi je telo začelo zavračati ledvico, a k sreči se je na koncu vse uredilo. Kljub vsemu pa se je počutje po operaciji izjemno izboljšalo.'' Presaditev ledvice mu je tako omogočila veliko boljšo kakovost življenja, spet je lahko opravljal svoje delo, in to vse do svojega 58. leta. Poročil se je z Mario in ima danes dva vnuka. Kljub vsemu pa mora še vedno hoditi na redne preglede v bližnjo bolnišnico. ''Presaditev ledvice mi je spremenila življenje. V nasprotnem primeru bi moral vsak dan hoditi na dializo.''

Sicer pa je najdaljša življenjska doba ledvice 45 let. Njen lastnik je 69-letni Peter Leslie iz Staffordshire. Ta je bil eden prvih, na katerem so opravili presaditev ledvice, in sicer že leta 1965.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587