Vizita.si
Pred odhodom na smučišče lahko svojo kožo zaščitite tudi s smučarsko opremo.

Novice

S takšno kožo bo težko reklamirala spodnje perilo!

N.D.
27. 11. 2012 08.15
2

Manekenka Anne Vyalitsyna se je te dni mudila v Miamiju, kjer si je privoščila oddih od napornega dela. Da bi pridobila nekaj barve, je svoje vitko telo razkazovala v mini bikiniju, a kmalu je njeno neodgovorno dejanje pustilo pekoče posledice.

Pred odhodom na smučišče lahko svojo kožo zaščitite tudi s smučarsko opremo.
Pred odhodom na smučišče lahko svojo kožo zaščitite tudi s smučarsko opremo.FOTO: iStockphoto
Za manekenke, kot je na primer tudi Anne Vyalitsyna, bi si mislili, da znajo poskrbeti za svoje telo, ki mora biti zaradi pogostih snemanj in fotografiranj skoraj ves čas brezhibno. Pa vendar, 26-letnica, znana tudi kot Victorijin angelček, nas v to ni prepričala. Njeno nastavljanje soncu na floridski plaži se je sprevrglo v pretiravanje, saj je na njenem telesu, natančneje trebuhu, nogah in ramenih, pustilo pekoče in boleče posledice. Ker je imela za sonce čas le teden dni, si je predstavnica 'angelčkov' po vsej verjetnosti želela na hitro pridobiti nekaj rjavega tena po telesu. Ravno zato o zaščitni kremi pred soncem ni niti razmišljala. Škoda, saj je koža manekenke, ki se po 'pisti' največkrat sprehaja ravno v spodnjem perilu ali kopalkah, zdaj rdeča in opečena. Čisto nasprotje lepega telesa z videzom zdravega porjavelega tena, ki si ga manekenke sicer pridobijo s skrbno nanesenim samoporjavitvenim sredstvom.
Sonce zima
Sonce zima FOTO: iStockphoto
Tudi pozimi vas lahko opeče sonce

Sicer pa, če mislite, da smo Slovenci zaradi hladnejših dni, ki še prihajajo, in zime varnejši od tistih, ki se trenutno nastavljajo poletnemu soncu, se motite. Sončne opekline se namreč pojavijo tudi pozimi, zlasti pri ljubiteljih smučanja in gora. Zaradi nizkih temperatur in pogostega vetra večina ljudi sončno sevanje močno podcenjuje, čeprav sta zaščita in nega kože tudi pozimi nujni.

Pozor na smučiščih

Zavedati se morate, da je učinek sonca na višjih nadmorskih višinah precej večji in nevarnejši kot v dolini, zato nevarnost sonca na smučiščih že dolgo ni več skrivnost, še vedno pa se zdi, da se jih marsikateri smučar ne zaveda.

Zakaj je sonce na smučiščih tako nevarno?

Omenili smo že, da je učinek sonca v višjih legah močnejši. Druga nevarnost, ki je na smučiščih vedno prisotna, pa je sneg. Ta odbija sončne žarke, katerim smo pri smučanju praktično izpostavljeni ves čas, njihova moč pa je zaradi odboja od snežne 'odeje' še toliko večja.



Kako zaščititi kožo pred soncem, mrazom in vetrom pozimi?

Na smučiščih in na splošno pozimi so soncu najbolj izpostavljeni predvsem obraz, ušesa, vrat in tudi roke. Večino dela lahko opravimo že doma, pred odhodom na smučišče. Za razliko od poletnih dni, ko lahko posežemo po priljubljenih losjonih in oljih za zaščito pred soncem, ti na smučiščih pogosto ne zadoščajo. To pa zato, ker ne nudijo zaščite pred mrazom. Pred nizkimi temperaturami in ostrim vetrom kožo najbolje ščitijo mastne kreme za zaščito pred soncem in mrazom. Mastna krema z visokim zaščitnim faktorjem (UVA in UVB) ščiti kožo obraza pred okrepljenim UV-sevanjem in mrzlim vetrom med spustom po snegu v dolino. Pri nanašanju kreme ne pozabite na ušesa in vrat, nanesite pa jo še na nos, čelo in tudi ustnice. Če imate mastno, k aknam nagnjeno kožo in se tudi pozimi ne želite odpovedati negovalnim kremam z veliko vode, poskrbite, da se bo dnevna krema, vedno preden se boste odpravili ven na mraz, dobro vpila v kožo. Le tako boste namreč preprečili škodo na koži zaradi mraza.

Zimska koža
Zimska koža FOTO: iStockphoto


Pred odhodom na smučišče lahko svojo kožo zaščitite tudi s smučarsko opremo. Ta naj čim bolje zakriva izpostavljene dele kože. Obraz zaščitimo s čelado in očali, priporočljiva je tudi uporaba rute, ki zakrije usta. Tako pripravljeni boste lahko uživali v prijetni in brezskrbni smuki.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587