Vizita.si
Luong Van Nam je 16-letni deček iz Vietnama, ki trpi za zelo hudo obliko psoriaze.

Novice

S takšno usodo se je težko sprijazniti …

K.P.
31. 10. 2012 07.32
14

V Vietnamu so odkrili primer dečka, ki trpi za zelo hudo obliko luskavice oziroma psoriaze, ki je ena najpogostejših kožnih bolezni, za katero pa zaenkrat ni učinkovitega zdravila.

Fotogalerija: Luong z luskavico
Luong Van Nam je 16-letni deček iz Vietnama, ki trpi za zelo hudo obliko psoriaze.
Luong Van Nam je 16-letni deček iz Vietnama, ki trpi za zelo hudo obliko psoriaze.FOTO: Reuters

Luskavica oziroma psoriaza je kožna bolezen, pri kateri se pojavijo srbeči plaki, ki se močno luščijo. Čeprav lahko prizadene kateri koli del telesa, se najpogosteje pokaže na komolcih, lasišču in kolenih.

Kaj jo povzroča?

Bolezen je do neke mere gensko določena, povzroči pa jo lahko tudi nepravilno delovanje posameznikovega imunskega sistema (avtoimunska bolezen). Stanje lahko poslabšajo določeni dejavniki, kot so poškodbe kože, nekatera zdravila, uživanje alkohola, virusne in bakterijske okužbe ter okoljski dejavniki, na primer stres, mraz, sonce itd. Bolezni sicer ne moremo ozdraviti, lahko pa omilimo simptome in se poslužujemo lokalnega zdravljenja.

Jo je možno odpraviti?

Blago do zmerno luskavico je možno zdraviti s kortikosteroidi, ki pa niso primerni za zdravljenje luskavice na obrazu. Za luskavico v plakih je sicer nekoliko neprijetno, a dokaj učinkovito zdravljenje s katrani. Kopeli v kombinaciji z vlažilnimi kremami lahko pomagajo pri luščenju kože, pri luskavici na lasišču pa si je možno pomagati z nanašanjem kokosovega olja. Kadar se bolezen na zdravljenje ne odziva, je možno poskusiti tudi s fototerapijo in zdravili (retinoidi v tabletah, antibiotiki ali ciklosporin), odvisno od posamičnega primera. Samega nastanka luskavice ni možno preprečiti, izogibanje okužbi, stresu in nekaterim zdravilom pa lahko pripomore k lažjemu poteku bolezni. Ker njene posledice niso občutne le na telesni ravni, temveč se ljudje z luskavico nemalokrat srečujejo tudi s psihološkimi ovirami (zadrega, strah, sram, nizka samopodoba), je včasih potrebno tudi strokovno svetovanje, kako s to boleznijo živeti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587