Vizita.si
Tango naj bi pomagal pri zdravljenju različnih bolezni.

Bolezni

Zdravljenje s tangom

Ni.J.
10. 11. 2009 13.15
0

Psihologi in terapevti verjamejo, da tango pomaga pri zdravljenju Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni ter pri premagovanju depresije. Poglejte, kako to počnejo v Argentini.

Tango naj bi pomagal pri zdravljenju različnih bolezni.
Tango naj bi pomagal pri zdravljenju različnih bolezni.FOTO: iStockphoto
V četrtem nadstropju največje psihiatrične bolnišnice v Buenos Airesu pred skupino bolnikov, zdravnikov in sester redno nastopa skupina, ki igra tango glasbo. Razlog? Zdravljenje pacientov.

Še pred nekaj meseci, so nekateri bolniki s težavo govorili, drugi komaj držali ravnotežje. No, danes se v tesnem objemu vrtijo po plesišču. Zdravljenje namreč ne vključuje samo terapije in zdravil. Pomembno je, da pacientom omogočimo lepe trenutke, v katerih bodo uživali,“ pravi Trinidad Cocha, psihologinja, ki dela v sklopu tedenske tango terapije v bolnišnici. “Bolniki se sprostijo, meje med nami pa izginejo. Mi nismo več samo zdravniki in medicinske sestre, oni pa ne samo bolniki. Mi vsi skupaj smo plesalci tanga.

Ure plesa so pacientom pomagale, da so se ponovno začeli ukvarjati s svojim zunanjim videzom in začeli skrbeti za osebno higieno. “Že na naslednji uri so bili vsi okopani in urejeni. To je velik napredek. Poleg tega pa me neizmerno osrečuje, ko v njihovih očeh zagledam srečo in zadovoljstvo,“ dodaja psihologinja.

Ure plesa so pacientom pomagale, da so se ponovno začeli ukvarjati s svojim zunanjim videzom in skrbeti za osebno higieno.
Ure plesa so pacientom pomagale, da so se ponovno začeli ukvarjati s svojim zunanjim videzom in skrbeti za osebno higieno. FOTO: Reuters

Obožujem to glasbo, saj mi tango pomaga tudi  pri hoji. Pri tangu pa mi je najbolj všeč objemanje,“ se nasmeje Sergio Villa, 30-letnik, ki ima zaradi jemanja drog poškodovane možgane in je delno paraliziran.

Ideja je prišla s strani zdravnikov v in zunaj Argentine. Zdravilni učinki ritmičnega tanga so namreč znani od Italije do Avstralije. Uporabljajo ga za zdravljenje depresije, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. V pomoč pa je tudi pri terapiji parov z zakonskimi težavami.

V Washingtonu so znanstveniki namreč prišli do spoznanja, da zapleteni koraki tanga pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo pomagajo uravnavati ravnotežje. Poleg tega so znanstveniki v Veliki Britaniji ugotovili, da se bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo s plesom krepi spomin. V Italiji pa ples zaradi tesnega sodelovanja s partnerjem uporabljajo kot terapijo pri zakonskem svetovanju.

Razlika med tangom in drugimi plesi je ta, da nam tango nudi veliko različnih stilov, ki ustrezajo lahko vsakemu pacientu,“pravi Martin Sotelano, predsednik mednarodnega združenja za terapijo s tangom. “Pri zakonskem svetovanju se osredotočamo na objem in komunikacijo, za zdravljenje Alzheimerjeve je potrebno osvojiti osem osnovnih korakov, obolelim s Parkinsonovo boleznijo pa pomaga korakanje, ki zahteva kombinacijo elegantnih in odrezavih gibov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587