Vizita.si
Človek-slon pred operacijo.

Bolezni

Elephantiasis ali slonova bolezen

M.K.
16. 07. 2009 13.49
0

Elephantiasis ali slonova bolezen, ki povzroča hudo otekanje udov, se širi s piki komarjev. Bolezen je prisotna v 80 državah sveta, najpogostejša je v Afriki.

Elephantiasis ali slonova bolezen je zelo boleča nenavadna bolezen, ki jo povzroča okužba s parazitom, imenovanim Brugia malayi. Infekcija se širi s piki komarjev. Ko okužena komarjeva samica piči, lahko pri tem v kri spusti tudi ličinko posebnega črva, imenovanega microfilariae. Ta se potem razširi in razmnoži preko celega krvnega obtoka, kjer lahko „živi“ več let. Simptomi bolezni se lahko pojavijo šele čez nekaj let po vstopu parazitov. Ti so takrat običajno že razširjeni po celem telesu. Omejijo krvni obtok in začnejo tvoriti posebno tekočino v tkivih, ki povzroča hudo otekanje udov (rok, nog, genitalij in prsi).

S to boleznijo je po svetu okuženih približno 120 milijonov ljudi, 40 milijonov jih ima resnejšo obliko. Obolenje velja po slepoti za drugi najpogostejši vzrok nezmožnosti za delo na svetu in je prisotno v kar 80 državah sveta. Področja, kjer se bolezen pojavlja najpogosteje, so predvsem v Afriki. Do sedaj so bolezen zabeležili v Ugandi, Tanzaniji, Keniji, Sudanu, Egiptu, Ruandi in Etiopiji, kjer je obolelih kar šest odstotkov populacije.

Znanstveniki na sledi zdravilu?

Zdravila za bolezen še ni. Zdravniki se običajno odločijo za operacijo oteklega uda ali redno notranje čiščenje okuženih delov telesa.

Do sedaj pa je znanstvenikom iz Amerike in Velike Britanije z združenimi močmi uspelo razkriti genski zapis parazita, ki povzroča bolečo pohabljajočo slonovo bolezen. Genski zapis parazita, imenovanega Brugia malayi, bi tako lahko pomagal pri odkrivanju novih zdravil in cepiv za zdravljenje te bolezni in preprečevanje okužbe.

Človek-slon

Človek-slon pred operacijo.
Človek-slon pred operacijo.FOTO: dnevnik.hr

Vsi ste verjetno že slišali za človeka, ki so ga mediji poimenovali Človek-slon. Bolezen je 32-letnemu Huangu Chuancaiju iz Kitajske popolnoma spremenila življenje. Pustiti je moral šolo, nekateri pa so mu celo ponujali velike vsote denarja, da bi kot "prikazen" nastopal v cirkusu.

Ljudje so si ga zapomnili predvsem po močno otekli glavi neobičajne oblike. Lansko leto so mu zdravniki odstranili 15 kilogramov težak tumor, ki ga je imel na obrazu. Pred operacijo Huang ni mogel govoriti, levo oko je imel zaprto, uho se mu je spustilo do ramen in čeljust je bila popolnoma prekrita s tumorjem. Kot so poročali mediji, je bila prva operacija zanj uspešna.

Človek-slon, ki je živel konec 19. stoletja, je bil osnova za zgodbo na filmskem platnu

David Lynch, znan po TV seriji Twin Peaks, je posnel tudi zgodbo o človeku-slonu. Film po resnični zgodbi vas odpelje v konec 19. stoletja, v viktorijansko Britanijo, kjer ljudi, željne kruha in iger, navdušuje nova cirkuška atrakcija: John Merrick (John Hurt), človek-slon. Merrick je bil namreč od hude bolezni tako iznakažen in tako spačen, da ga imajo za pošast, dokler ga ne opazi dr. Treves, ki ga vzame v svojo oskrbo in ki hitro ugotovi, da je ta ‘pošast’ bolj inteligentna od svoje publike. In tudi bolj občutljiva, bolj človeška in bolj normalna ...

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587