Vizita.si
Natikači

Lepota

Saj ni res! Poleg visokih pet zdaj tudi nizke škodujejo zdravju!

K. B.
07. 05. 2009 11.47
3

Kako škodljivi za noge so lahko čevlji z vrtoglavo visokimi petami smo slišali že vsi, sedaj pa strokovnjaki opozarjajo, da tudi nizki čevlji ogrožajo naše zdravje. Kaj torej sploh še lahko obujemo?

Strokovnjaki celo pozivajo ženske naj ponovno obujejo visoke pete, vendar naj z višino pet ne pretiravajo.
Strokovnjaki celo pozivajo ženske naj ponovno obujejo visoke pete, vendar naj z višino pet ne pretiravajo. FOTO: iStockphoto
Pediatri v Veliki Britaniji celo pozivajo ženske naj ponovno obujejo visoke pete, saj so zaskrbljeni zaradi porasta poškodb stopal, ki jih povzročajo balerinke in natikači. Pravijo, da čeprav so ti čevlji zelo udobni, lahko povzročijo hude bolečine v stopalu, vnetja v golenici, bolečine v hrbtu ter kolenih in celo artritis. Poleg tega ljudje, ki nosijo nizke čevlje namesto, da bi hodili, z nogami podrsujejo po tleh, kar pa lahko uniči njihovo držo telesa.
Italijanski raziskovalci pa trdijo, da lahko čevlji z nizko peto vplivajo celo na spolnost. Odkrili so namreč, da imajo lahko ženske, ki nosijo visoke pete, bolj pestro seksualno življenje, saj s to vrstnimi čevlji krepijo svoje medenične mišice in tako doživljajo boljše orgazme.

Pediater in predsednik združenja pedikerjev in pediatrov dr. Mike O´Neil je zaskrbljen, ker se k njemu vsak dan zateka vse več ljudi s težavami stopal: “Zadnje tri ali štiri leta opažamo povečanje težav s stopali, ki jih povzročajo čevlji, kot so balerinke in natikači. Tri ali štiri take primere sem imel samo prejšnji teden.” Še več tovrstnih težav pa pričakuje spomladi in poleti.

Kaj potem sploh lahko obujemo?

Dr. O´Neil pravi, da je najbolj ustrezna višina pete 3 centimetre: “Čevlji popolnoma brez pete, ki jih nosimo dlje časa škodijo zdravju, poleg tega pa tudi čevlji z zelo visoko peto, ki jih nosimo dlje časa, škodijo zdravju. Noge namreč niso ustvarjene ne za prvo vrsto čevljev ne za drugo. Idealna višina pete so 3 centimetri.”

Ljubiteljicam visokih ali nizkih pet pa predlaga, da te obujete le občasno in jih ne nosite ves teden ali celo mesec. “Najbolje je, da obutev menjate, enkrat nosite čevlje z višjo peto, drugič z nižjo. Doma hodite bosi, natikače pa raje zamenjate za športne copate, ki naj ne bodo stare in obnošene. Stare copate namreč izgubijo anatomsko podporo stopal,” je še povedal dr. O'Neil.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587