Vizita.si
Znanstveniki so izumili novo molekulo, ki je veliko bolj učinkovita od protimikrobnih molekul v barvah za pleskanje, ki so jih uporabljali do zdaj.

Novice

Saj ni res! Prebarvate stene in se izognete boleznim

K. B.
30. 04. 2009 13.41
0

Si želite čist dom brez bakterij, plesni, gliv in virusov? Kmalu bo to mogoče le z izbiro prave barve za pleskanje. Znanstveniki so izumili protimikrobno molekulo, ki jo dodajajo v barvo za pleskanje in vas tako zavarujejo pred številnimi zdravstvenimi težavami.

Nova protimikrobna molekula uniči večino mikrobov že v petih do desetih minutah.
Nova protimikrobna molekula uniči večino mikrobov že v petih do desetih minutah. FOTO: POP TV
Na univerzi v Južni Dakoti so izumili novo molekulo CI - TMPM, ki bo vaš dom lahko obvarovala pred najbolj trdovratnimi mikrobi, ki jih barve za pleskanje do sedaj še niso uspele uničiti. Protimikrobne molekule so v barve že dodajali, vendar pa je najnovejši tip molekule veliko bolj učinkovit in obstojen.

Dr. Yuyu Sun, ki je vodil raziskavo, pravi, da so steno, na kateri je bila plesen, očistili in nanjo nanesli barvo z navadnimi protimikrobnimi molekulami in barvo z molekulo CI - TMPM.

Po treh mesecih se je plesen na prvo steno vrnila, na drugo pa ne. Dodal je še, da je nova molekula uničila večino mikrobov, ki so se usedli na njo že v petih do desetih minutah, medtem ko so navadne molekule uničile le nekaj mikroorganizmov.

Najnovejša barva naj bi bila učinkovita vsaj eno leto, potem pa se njeni učinki začnejo izgubljati, tako da je potrebno stene ponovno prebarvati.

Znanstveniki verjamejo, da bo barva z najnovejšo molekulo postala pravi uspeh in jo bodo uporabljali v zdravstvenih ustanovah, seveda pa tudi v stanovanjih, podjetjih in drugih institucijah.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587