Vizita.si
image (28)

Novice

Saj ni res! S kašljanjem izstrelite kar 20 000 virusov

K. B.
13. 05. 2009 12.37
0

„Roko pred usta,“ kot so nam govorili starši ni ravno dober nasvet, saj v njo izkašljate vse viruse. Te pa denimo z dotiki prenašate naprej. Najboljše je, če kašljate v robček ali v rokav. Tega se zagotovo spomnite naslednjič, ko boste kihnili ali kašljali. Pri tem namreč v zrak izstrelite kar 20 000 virusov.

Hongkonški strokovnjak Julian Tang z Singapurške univerze za mikrobiologijo namreč pravi, da povprečni kašelj vsebuje kar 3000 kapljic: „Po naših zadnjih raziskavah v enem kašlju proizvedemo 3000 kapljic, v katerih pa je okoli 19 500 virusov.“ Te kapljice se razširijo po prostoru in v zraku ostanejo dlje časa, tako da se lahko z njimi okužijo ljudje v bližini, predvsem tisti, ki so manj odporni ali pa niso cepljeni proti določeni bolezni.

Po drugi britanski raziskavi pa se v enem kihanju razprši tudi do 100 000 kapljic, ki vsebujejo bakterije. Tako lahko v gneči v petih minutah okužite do 150 ljudi le z enim kihanjem.

Zato je torej zelo pomembno, da pred usta postavimo roko in tako preprečimo, da bi se virusi širili, poleg tega pa si čim prej umijte roke. Virusi se namreč z nje lahko širijo naprej tudi z dotikom. Še bolje pa je, da kihate in kašljate kar v robček. Ta predlog predvsem velja za moške, saj je britanska raziskava pokazala, da robček s seboj nosi kar 81 odstotkov žensk in le vsak tretji moški. Nikar pa naj vas ne bo sram opozoriti tistega, ki kašlja ali kiha zraven vas, naj uporabi robček. Vaše zdravje je namreč najbolj pomembno!

Citaz: Ob pojavu prašičje gripe so številne države z oglaševalskimi akcijami pričele opozarjati, naj bodo ljudje izjemno pozorni na osebno higieno, da ne bi širili virusa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587