Vizita.si
Kaj bi raje – salamo ali sir?

Novice

Salama ali sir?

Nataša Jurca
09. 12. 2010 11.29
3

Salama ali sir – življenjska dilema, očitno. Če pogledamo iz zdravstvenega vidika, pa dilema ni več tako velika. Preverite, zakaj.

Kaj bi raje – salamo ali sir?
Kaj bi raje – salamo ali sir?FOTO: iStockphoto

Šale o salami in siru so v zadnjem tednu dobesedno poplavile Slovenijo. Sandra bi jedla sir, Ines salamo. Pa se še malo pošalimo na njun račun – je boljša izbira sir ali salama?

Najprej sir

Ker vsebuje ogromno kalcija, je v prvi vrsti dober za zdravje zob in kosti. Poleg tega je sir znan tudi po tem, da vsebuje beljakovine in vitamine, ki so koristni predvsem za zdravje bolnikov z osteoporozo. Vitamin B, ki ga najdemo v siru, poleg tega pomaga pri absorpciji kalcija v organizem, ki je potreben za izgradnjo kosti in hrustanca, majhna količina laktoze, vrste sladkorja v njem pa pomeni, da ne škodi bistveno zobem. Sladkorji, kot sta na primer laktoza in glukoza, imata namreč škodljiv vpliv na naše zobe.

"Si dob'la, si jedla ...?'
"Si dob'la, si jedla ...?' FOTO: POP TV
Čeprav sir vsebuje natrij in holesterol, je njegova škodljivost na zdravje odvisna od tega, iz kakšnega mleka je sir narejen – polnomastnega, manj mastnega, brez maščob ... Ker so siri iz mastnega mleka bolj okusni, sir ni priporočljiv za osebe s povišanim krvnim tlakom. Na izbiro so sicer tudi manj mastni in nemastni siri, vendar pa morajo ti bolniki pri izbiri sira paziti tudi na vsebnost soli. To namreč dodajo mleku preden začne iz njega zoreti sir, soli pa v siru ni nikoli tako malo, da ne bi bil sir škodljiv za zdravje bolnikov s hipertenzijo oziroma visokim krvnim tlakom.

Je pa sir zaradi maščob, beljakovin, kalcija, vitaminov in mineralov koristen za vse, ki bi radi pridobili kakšen kilogram ali dva. Beljakovine namreč gradijo mišice, maščobe maščobno tkivo, kalcij kosti, vitamini in minerali pa izboljšujejo presnovo, vse, kar morate vi storiti, pa je, da ga uživate v čim večji meri.

Kaj pa salama?

V salami najdemo zmleto meso, običajno svinjino ali govedino, sol in druge začimbe. V industrijskih salamah je poleg tega dodanih nekaj 'koristnih' bakterijskih kultur, vendar pa v maso za salame običajno primešajo tudi nitrite in nitrate, ki preprečujejo, da bi se meso pokvarilo.

Salama, če le ni domača, je tipičen primer predelanega živila, za katerega ne vemo, kaj natančno se skriva v njem. Določene raziskave so poleg tega pokazale, da salame povečujejo tveganje za določene oblike raka, še posebej na debelem črevesu in prostati. Nitriti in nitrati, ki služijo kot sredstvo za konzerviranje, namreč v želodcu ob stiku s preostalo želodčno vsebino proizvajajo rakotvorne kemikalije. Salame pa niso le rakotvorne. Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob povzročajo mašenje arterij, poleg tega pa vsebujejo tudi veliko soli, za katero tudi vemo, da v prevelikih količinah ni dobra za zdravje. Ima pa salama tudi nekaj pozitivnih zdravstvenih učinkov. Je odličen vir vitamina B, še posebej vitamina B12 in tiamina, poleg tega pa vsebuje tudi antioksidante, selen in veliko beljakovin.

Kot vidite, je torej veliko boljša izbira sir. Če bi Ines vedela, koliko, morda ne bi več vztrajala pri svoji salami. Je pa res, da ima vsakdo pravico izbrati si nekaj, kar želi. In če Sandra Ines odreka salamo na račun svojih cigaret, lahko zaključimo, da tudi salama ni tako slaba izbira.

Ines je bila ogorčena, ker ni prišla do svoje tako močno želene salame.
Ines je bila ogorčena, ker ni prišla do svoje tako močno želene salame.FOTO: POP TV
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650