Vizita.si
Italijanski znanstveniki so ugotovili, da bi bila bakterija salmonela lahko učinkovita v boju zoper raka.

Novice

Salmonela v boju zoper raka

K.B.
12. 08. 2010 13.35
0

Italijanski raziskovalci so ugotovili, da je bakterija salmonela lahko učinkovita zoper raka. Ta namreč spodbudi imunski sistem, da rakave celice prepozna in se začne učinkovito boriti proti njim.

Italijanski znanstveniki so ugotovili, da bi bila bakterija salmonela lahko učinkovita v boju zoper raka.
Italijanski znanstveniki so ugotovili, da bi bila bakterija salmonela lahko učinkovita v boju zoper raka.FOTO: iStockphoto

 

Čeprav so raziskovalci z univerze v Milanu zdravljenje s salmonelo do sedaj preizkušali le na miših, pa so prve laboratorijske raziskave pokazale, da bi bila ta lahko izjemno učinkovita zoper rakave tvorbe. Zdravljenje z bakterijo salmonelo namreč povzroči, da imunski sistem bolj prepozna rakave celice in se začne boriti z njimi. ''Bakterija deluje tako, kot da bi rakave celice označila z rdečo zastavico in jih na ta način razkrila imunskemu sistemu,'' pravi dr. Maria Rescigno, ki sodeluje pri projektu.

Dodala pa je, da je uporaba salmonele varna, saj uporabljajo izjemno majhno količino te bakterije in tako sama po sebi ne povzroči škode. Pomembno pa je še to, da je bakterija omogočila, da se rakave celice niso širile naprej na preostali del mišjega telesa. "Nad rezultati smo zelo navdušeni," je povedala. Kljub vsemu pa je to le korak bliže k zdravljenju rakavih obolenj, saj bo učinek tovrstnega zdravljenja treba preizkusiti še pri ljudeh.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587