Vizita.si
image (28)

Novice

Samo za las ušel najbolj strašni usodi

L.E.
19. 04. 2013 15.52
3

Njegov rak se je s senc razširil skorajda do kosti. Če bi zdravnika obiskal malo pozneje, bi izgubil oko in uho. Če bi odlašal še malo, tudi življenje. In vse to gorje samo zaradi malo bolj porjavele polti.

"V solarij sem šel prvič, da bi malo porjavel še pred počitnicami in tako bil na plaži bolje videti,“ pove Freddie Bishop, ki je zaradi nedolžne želje po malo lepšem videzu skorajda končal v prezgodnjem grobu. “Toda kmalu sem začel v solarij zahajati tudi po tem, ko sem se že vrnil s počitnic, saj nisem želel, da bi porjavelost prekmalu izginila. Bolj rjav sem se počutil bolj zdrav, imel sem več samozavesti. Počasi je obiskovanje solarija prešlo v navado.“ Danes tega ne bi mogel bolj obžalovati.

Zaradi tega dela vse, kar lahko, da bi druge od obiskovanja solarija odvrnil. Samo zaradi njega je namreč prestajal svojo najhujšo moro. Medtem ko je več kot 24 mesecev čedalje večje težave s kožo poskušal odmisliti, je zaradi prepričevanja svojega dekleta konec lanskega leta le obiskal dermatologa. Ta ga je po njegovih besedah pogledal samo enkrat in strogo dejal, da je očitno uporabljal solarij. “Takoj sem razumel, da bom slišal slabo novico. Zdravnik je sumil, da imam kožnega raka, zato je naročil biopsijo. Nisem mogel verjeti, da sem bil lahko takšen cepec, da sem zaradi videza ogrozil svoje življenje.“ Zdravnikov sum je bil potrjen, stanje pa je bilo še hujše, kot je mislil. “Kožni rak se je razširil veliko bolj, kot je to običajno. Prišel je prav do kosti. Še malo in izgubil bi oko in uho.“ Takoj je moral na operacijo. “Bil sem šokiran, ko sem videl, kakšna luknja je ostala. Videti je bila kot krater, ki bi ga za seboj pustila žogica za golf.“

Freddie je imel še srečo, saj je bila operacija uspešna, uspešna je bila tudi presaditev kože. “Do konca življenja bom imel sicer brazgotino, toda srečen sem, da sem sploh živ. Ne morem povedati, kako si želim, da ne bi nikoli prestopil praga solarija. Nikoli več se ne bom sončil.“ 49-letnik bi najraje videl, da bi postali solariji kar prepovedani. “Opazil sem, da solarije uporablja tudi čedalje več moških, oni pa so morda v še večji nevarnosti, saj se radi izogibajo zdravniku.“ Freddie je tako simptome kožnega raka, preden je obiskal dermatologa, zanemarjal kar dve leti. Najprej je na desnem sencu opazil nekaj, kar je spominjalo na podkožni mozolj, vendar kar ni in ni izginilo. “Zdelo se mi je, da nastaja in izginja, nasploh pa temu nisem posvečal veliko pozornosti,“ se zdaj zaradi tega tolče po glavi. Sčasoma je mozolj prerasel v nekakšno krasto, ki spet ni in ni izginila. “Nisem želel zveneti, kot da tožim za vsako stvar, zato sem si govoril, da bo sčasoma le odpadla.“

Njegovo dekle Denise Greatbanks ga je ves čas sililo, naj obišče zdravnika, to pa je postal definitiven ultimat, ko je na prevleki na vzglavniku opažala kri. “Že prej me je skrbelo, ker je solarij uporabljal tako pogosto, tudi štirikrat ali petkrat na teden. Ker sem kozmetičarka, vem, kako slabo to vpliva na kožo, toda Freddie me ni želel poslušati. Ko sem ga poskušala opozoriti, se je temu le smejal. Kot toliko moških si je rad predstavljal, da je sam dovolj močan, da je imun na vsa tveganja. Ker je bil navajen v solarij zahajati celo leto, pa si sebe niti ni predstavljal brez porjavele polti.“ Freddie je solarij tako dolgo uporabljal brez kakršnih koli težav, da si ni mislil, da se bodo te kar naenkrat pojavile. “Ko sem bral o posledicah, si nisem mislil, da bi lahko doletele tudi mene.“ A njegovi grehi so ga dohiteli. Medtem ko je dokazano izjemno škodljivo pretirano sončenje nasploh, so solariji še bolj nevarni. Raziskovalci škotske Univerze Dundee so odkrili, da uporaba solarija v primerjavi s počitnicami ob Sredozemlju pomeni kar dvakrat večje tveganje, da nas preseneti rak kože. Svetovna zdravstvena organizacija je sončenje v solariju uvrstila med najbolj nevarne navade, ki povzročajo raka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602