Vizita.si
Z SOS dieto v 15-ih dneh do postave, s katero boste blestele na plaži.

Lepota

Samozavestno zakorakajte na plažo s SOS dieto!

Katja Benčina
18. 06. 2009 11.45
1

Poletje je pred vrati in kmalu boste ponovno svoje telo pokazale v kopalkah. Če ste pozimi nekoliko grešile in pridobile nekaj kilogramov, imate še vedno čas, da izgubite nekaj odvečnih kilogramov. Predstavljamo vam SOS dieto!

Žal pa le zdrava prehrana ni dovolj! Potrebna je še redna aktivnost. Izberite si šport, ki v katerem uživate in ki vas sprošča.
Žal pa le zdrava prehrana ni dovolj! Potrebna je še redna aktivnost. Izberite si šport, ki v katerem uživate in ki vas sprošča.FOTO: iStockphoto

Za SOS dieto potrebujete 15 dni pred dopustom. Ta čas bo treba nekoliko stisniti zobe in pozabiti na svojo najljubšo čokolado, s katero ste prej reševale svoje probleme. Potrebno bo namreč spremeniti svoje prehrambene navade in pričeti s telesno aktivnostjo.

Nihče od vas ne pričakuje, da pozabite na druge obveznosti in se posvetite le izklesevanju vašega telesa, kljub temu pa si je za vadbo treba vzeti nekaj časa in pri tem vzstrajati. Če ste lenarili vse leto, je skrajni čas, da se podate v akcijo.

Kako vam bo uspelo?

Znanstveniki pravijo, da je SOS dieta dober način za izgubljanje maščobnih oblog na hiter način. Rešitev je v glikemičnem indeksu.

Če se ne morete upreti čokoladi, si brez slabe vesti privoščite tisto z visokim odstotkom kakava.
Če se ne morete upreti čokoladi, si brez slabe vesti privoščite tisto z visokim odstotkom kakava.FOTO: iStockphoto

Glikemični indeks je število (običajno med 0 in 100), ki razvršča živila glede na to, kako ta dvigujo raven krvnega sladkorja. Delovanje telesa je najboljše, če je nivo krvnega sladkorja relativno konstanten, če torej ni večjega nihanja. V primeru, da krvni sladkor močno pade, se počutimo brez energije in postanemo lačni. Če se nivo krvnega sladkorja nenadoma poviša, kar povzročijo živila z visokim glikemičnim indesom, pa se iz trebušne slinavke poveča izločanje hormona insulina. Ta namreč znižuje količino sladkorja v krvi, odvečni sladkor pa spreminja v trigliceride, ki pa se nato shranjujejo v maščobnih celicah in se nam najraje nalagajo na bokih, zadnjici in trebuhu. Brr, kako to sovražimo.

Zato se izogibajte živilom z visokim glikemičnim indeksom:

Kuhinjski beli sladkor, krompir, spečen v pečici, ocvrt krompir, bel kruh, koruzni kosmiči, pokovka, instantni paraboliran riž, rižev narastek, bela pšenična moka, kruh za sendviče (toast), pire krompir, lazanja z mesom, vaflji s sladkorjem, lubenica, rjavi sladkor, bageta, piškoti, puding (s sladkorjem, brez smetane), testenine, rezanci iz bele moke, čokolada, kokakola in druge sladkane gazirane pijače, koruzna moka, francoski rogljički, čips in krekerji, rižota, marmelada, džem, sladoled, kečap in podobno.

Z SOS dieto v 15-ih dneh do postave, s katero boste blestele na plaži.
Z SOS dieto v 15-ih dneh do postave, s katero boste blestele na plaži.FOTO: iStockphoto

In jih zamenjate za živila z nizkim glikemičnim indeksom:

Jabolko, sveže fige, grah, sladoled s fruktozo, laneno seme, sezam, nektarine, pomaranče, breskve, slive, sojin jogurt, sončnična semena, divji riž, jogurt, marelice, korenje (sveže, surovo), česen, grenivka, marmelada ali džem brez sladkorja, mleko (posneto ali neposneto), hruška, sojino mleko, mandarine, paradižnik, češnje, borovnice, maline, robide, čokolada z več kot 70% kakava, semena, sojina moka, jagode, bambusovi vršički, limona, kakav brez dodanega sladkorja, sojin jogurt (navaden), mandlji, brokoli, zelje, endivija (solata), cvetača, mlade bučke, kumare, lešniki, gobe, olive, čebula, arašidi, paradižnik, pistacija, radič, zelena solata, kislo zelje, soja, špinača, paprika, tufu, avokado in podobno.

Nikar v hladilnik ne posegajte po hrano z visokim glikemičnim indeksom, raje si privoščite živila z njižjim, kot so sadje, zelenjava, belo meso ...
Nikar v hladilnik ne posegajte po hrano z visokim glikemičnim indeksom, raje si privoščite živila z njižjim, kot so sadje, zelenjava, belo meso ... FOTO: iStockphoto

Težko in mastno hrano zato zamenjajte z belim mesom (piščancem ali puranom) in ribami, namesto navadnega riža servirajte divji riž in pozabite na beli kruh! Uživajte veliko sezonskega sadja in zelenjave. Tu je dovoljeno vse od špinače, blitve, korenja, vse vrste solate, pa vse do ananasa, breskev in jabolk. Najbolje je, če zelenjavo jeste surovo, vendar pa je nikar ne solite ali pa zalijte z oljem tako, da bo solata plava v njem. Če pa se ne morete upreti testeninam izberite tanke špagete in jih skuhajte al dente. Pozabite pa na mastne omake in na ogromne količine parmezana. Testenine začinite z nemastno skuto in baziliko. V obroke lahko vključite še lečo, saj ma nizki glikemični indeks in je bogata z vlakninami.

Vedeti pa morate, da čeprav je prehrana zdarva se kalorije seštevajo. Zato si raje privoščite 5 majših obrokov in nikar ne pretiravajte pri količini hrane. Deli mesa in rib ne smejo presegati 100 g. 40 g testenin in 50g riža. Obrok naj bo sestavljen iz polovice zelenjave, četrtine beljakovin in četrtine žitaric.

Vendar pa žal to še ni dovolj!

Potrebna je tudi rekreacija! Vsak dan ji namenite pol ure ali več, odvsino od vaše kondicije. Izberite si šport, v katerem uživate in ki vas tudi sprošča. Nikar pa ne pretiravajte! Če ste čisto brez kondicije in se boste podale na tek za eno uro, boste namreč naslednji dan zagotovo obležale doma z bolečinami v mišicah in izgubile vso voljo do rekreacije. Zato začnite postopoma, se dobro ogrejte in na koncu opravite še raztezne vaje.

Za vse tiste, ki pa vas je recesija močno udarila po žepu, priporočam rekreacijo v naravi (tek ali pa le sprehod), ki je ena najcenejših in najbolj učinkovitih rekreacij. Potrebujete namreč le dobre športne copate, ne pozabite pa še na vodo.

Z SOS dieto boste zagotovo kmalu opazile prve znake izboljšanja. Poleg tega pa vas spremembe, ki jih boste uvedle v svojo prehrano ne bodo izstradale, zato boste imeli dovolj energije za rekreacijo. Kljub temu pa vas moram žal soočiti še z resnico! Če želite dobre rezultate obdržati, bo dieto potrebno spremeniti v stil vašega življenja, saj bodo stare navade ponovno začele nalagati odvečne kilograme. Dobra stran pa je, da vam bo zdrava prehrana, na kateri bazira SOS dieta, zagotovila dolgoročno dobro počutje in pa zdravje vašega organizma. Zato kar na delo!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587