Vizita.si
Kozarec penine je dober za srce in možgane.

Novice

Šampanjec je dober za srce in možgane

K. B.
14. 12. 2009 10.02
0

Letos si boste ob praznovanju novega leta šampanjec lahko privoščili popolnoma brez slabe vesti. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je dober za srce in možgane.

Kozarec penine je dober za srce in možgane.
Kozarec penine je dober za srce in možgane.FOTO: iStockphoto

Britanski akademiki so v svoji zadnji raziskavi ugotovili, da je šampanjec bogat s polipenolom – kemikalijo, ki širi krvne žile in tako zmanjšuje pritisk na srce in možgane. Te pa ne najdete le v izjemno dragih in prestižnih šampanjcih, ampak v vsakem tudi najbolj cenenem šampanjcu.

Sicer pa raziskava temelji na prejšnjih odkritjih, da je rdeče vino bogato s to kemikalijo in da dobro vpliva tako na srce kot na možgane. "Predvsem nas je zanimalo, ali ima šampanjec isti učinek kot rdeče vino ali deluje kot belo vino," pravi raziskovalec dr. Jeremy Spencer. Ugotovili so namreč, da polipenola v belem vinu skoraj da ni.

Tako si kakšen kozarček penine letos privoščite povsem brez slabe vesti. Seveda pa se morate zavedati, da so prekomerne količine alkohola škodljive. Na zdravje!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587