Vizita.si
Znanstveniki so z odkritjem protiteles, ki nevtralizirajo več kot 90 odstotkov sevov virusa HIV, še korak bližje cepivu!

Novice

Še korak bliže cepivu proti virusu HIV

Ni.J.
09. 07. 2010 14.20
0

Ameriški raziskovalci so še korak bliže cepivu proti virusu HIV. Odkrili so namreč dve močni protitelesi, ki nevtralizirata več kot 90 odstotkov vseh znanih sevov omenjenega virusa.

Znanstveniki so z odkritjem protiteles, ki nevtralizirajo več kot 90 odstotkov sevov virusa HIV, še korak bližje cepivu!
Znanstveniki so z odkritjem protiteles, ki nevtralizirajo več kot 90 odstotkov sevov virusa HIV, še korak bližje cepivu!FOTO: POP TV

Znanstveniki so v raziskavi, ki jo je vodil ameriški nacionalni inštitut za zdravje (National Institute of Health), odkrili dve vrsti protiteles, znanih kot VRCO1 in VRCO2, ki naj bi nevtralizirali več kot 90 odstotkov sevov virusa HIV, ki ob okužbi napadejo človeške celice. Odkritje pomeni velik preboj v znanosti, saj to pomeni, da so se znanstveniki še bolj približali sestavi cepiva proti virusu HIV, hkrati pa bi protitelesa lahko uporabili tudi za zdravljenje drugih bolezni in ljudi, ki so že okuženi z virusom.

Avtorji raziskave so delovanje protiteles na virus prikazali v znanstveni reviji. "Odkritje teh izjemno široko nevtralizirajočih protiteles proti virusu HIV in odkritje strukturne analize, ki pojasnjuje njihovo delovanje, bo zagotovo pospešilo naša prizadevanja za odkritje preventivnega cepiva proti HIV-u, ki bi ga ahko uporabljali širom sveta," pravi dr. Anthony Fauci, direktor ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in infekcijske bolezni, ki deluje v sklopu NIH. "Poleg tega je tehnika, s pomočjo katere so znanstveniki odkrili protitelesa, izjemno inovativna. Uporabili bi jo lahko tudi za oblikovanje cepiv proti drugim infekcijskim boleznim," še dodaja.

Cepivo bi lahko uporabljali po celem svetu, saj bi bilo dostopnejše.
Cepivo bi lahko uporabljali po celem svetu, saj bi bilo dostopnejše.FOTO: Reuters

Ekipa virologov je odkrila, da sta bili obe protitelesi, VRCO1 in VRCO2, proizvedeni na naraven način in odkriti tudi v krvi ljudi, ki so okuženi z virusom HIV. Ti protitelesi so nato izolirali s pomočjo nove molekularne 'naprave', ki prepozna specifične celice. Te proizvajajo protitelesa, ki delujejo proti virusu HIV.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587