Vizita.si
Odrasli, ki trpijo zaradi inkontinence, so še vedno stigmatizirani, zato se tudi Larry ni želel fotografirati.

Bolezni

Ko odrasel moški moči posteljo

L.E.
13. 10. 2011 09.01
0

Larry Phillips je uspešen bančnik, srečno poročen moški in oče dveh otrok. Priljubljen je tudi med prijatelji in ima bogato družabno življenje. Toda pred vsemi skriva veliko skrivnost – ponoči pri 50-ih še vedno moči posteljo.

Pri 70 odstotkih prizadetih zdravljenje inkontinence ni uspešno.
Pri 70 odstotkih prizadetih zdravljenje inkontinence ni uspešno. FOTO: iStockphoto

54-letni Larry Phillips že vse življenje živi z žgočo težavo: ponoči kronično moči posteljo in se kar petkrat ali šestkrat tedensko zbudi na mokrih rjuhah. "Vedno me je bilo sram, toda s takšno težavo sem se moral naučiti živeti," pravi sedaj, ko je kljub temu poročen že 30 let in ima odraslo hčerko ter sina najstnika.

"Moja žena je zelo razumevajoča in je vedno takšna tudi bila. Kljub temu je močenje postelje vplivalo tako na moje osebno kot tudi na poslovno življenje. Zaradi tega nisem želel študirati, vplivalo pa je tudi na mojo izbiro službe," pripoveduje. O tem ni nikoli govoril s svojimi prijatelji ali otroki.

Močenje postelje ljudje po navadi povezujejo z otroki, večina jih to težavo preraste že v osnovni šoli. Na žalost se pri velikem številu ljudi to ne zgodi. Kar eden od 100 odraslih moči posteljo vsaj občasno. Ker okolica takšne težave pripisuje izključno otrokom, se ti znajdejo povsem izolirani in osramočeni. Zaprejo se vase ter morda sploh nikoli ne poiščejo pomoči.

Larry je imel srečo, saj je našel razumevajočo ženo; je pa močenje postelje močno vplivalo na njegovo kariero.
Larry je imel srečo, saj je našel razumevajočo ženo; je pa močenje postelje močno vplivalo na njegovo kariero.FOTO: iStockphoto

Inkontinenca lahko ima vrsto vzrokov

Težava se velikokrat deduje. Če jo ima eden od staršev, je kar za 40 odstotkov večja možnost, da se bo moral z njo spopasti tudi otrok. Razlogov je več; najpogostejša pa je motnja v delovanju hipofize. Ta del možganov namreč med drugim proizvaja hormone, ki ovirajo proizvodnjo urina. Ponoči se njihova količina poveča, zato takrat večinoma nimamo potrebe, da bi se zbujali in majali v kopalnico.

Če hipofiza ne deluje normalno, se urin tudi ponoči proizvaja z nemoteno hitrostjo; tveganje, da bo prizadeta oseba zmočila svojo posteljo, se poveča. Prav zato je ta težava tudi tako pogosta predvsem pri otrocih, saj se njihova hipofiza šele razvija ter morda še ne proizvaja dovolj omenjenega hormona.

Včasih se lahko s takšno težavo srečujejo tudi ljudje, ki imajo preveč aktiven mehur, zaradi česar morajo na stranišče že, ko se ta samo malo napolni, ali ljudje, ki zelo trdno spijo, kar pomeni, da se ne prebudijo niti, ko morajo na stranišče. Če se težava nenadoma pojavi šele v odrasli dobi, je lahko celo simptom hujše bolezni srca, živčevja, mišičja ali raka na prostati oziroma mehurju.

Zdravljenje včasih ni učinkovito

Larry je posteljo močil že kot otrok, medtem ko njegova mlajša sestra s tem nikoli ni imela težav. "Moja mama me ni nikoli odpeljala k zdravniku, zato sem se začel zdraviti šele, ko sem imel že skoraj 18 let. Imel pa sem tudi že skoraj 40 let, ko mi je mama priznala, da se je tudi sama kot najstnica ukvarjala z isto težavo, le da se je ta pri njej rešila povsem sama. Prav zato me ni nikoli odpeljala k zdravniku. Mislila je, da bo težava z ignoriranjem enostavno izginila."

V najstniških letih je nato Larry dobil poseben alarm, ki zazna, kdaj bo uporabnik zmočil posteljo, in ga pred tem poskuša zbuditi. Tako naj bi se telo tudi samo navadilo zbujati, kadar mora ponoči na stranišče. Ni mu pomagal, zato je dobil zdravila, ki povečujejo količino hormona, ki ponoči zavira proizvodnjo urina. To je način zdravljenja, ki pomaga kar 70 odstotkom bolnikov, toda pri Larryju žal ni bilo uspešno.

Soočal se je z obsojanjem

Svoje težave najprej ni zaupal niti svoji ženi. Ko je zmočil skupno posteljo, jo je celo prepričeval, da se mu to dogaja le občasno. "Bila je zelo razumevajoča, vendar pa je kmalu ugotovila, da ne gre za osamljen primer, in postala zaskrbljena. Ko sem ji zaupal vse, je mojo težavo pravzaprav veliko lažje sprejela in najin zakon je postal celo močnejši."

Vendar ga niso vedno vsi razumeli. "Ko sem se pred leti udeležil poslovne konference, je sobarica vstopila v mojo hotelsko sobo in pri odprtih vratih zavpila, da je v sobi 130 nekdo zmočil posteljo. To je bilo ravno v trenutku, ko je šla mimo peščica mojih sodelavcev. Bil sem povsem ponižan. Moral sem zapustiti podjetje, saj se je novica po njem razširila hitreje kot ogenj."

"Toda sčasoma sem se odločil, da ne bom dopustil, da bi mi močenje postelje uničevalo življenje. Moj življenjski moto je postal: če ne morem premagati težave, bom pač živel z njo in dosegel toliko ciljev, kolikor jih bom pač lahko."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602