Vizita.si
image (28)

Novice

Se nam končno obeta zdravilo za raka?

K. B.
28. 05. 2009 14.12
0

Britanski znanstveniki so razvili virus, ki v telesu pokonča rakotvorne celice, pri tem pa ne poškoduje zdravih. Smo končno dobili zdravilo proti raku?

Na oxfordski univerzi so znanstveniki delali poskuse na miših in jih okužili z adenovirusi, ki v pljučih povzročijo infekcijo. Ti so se potem naselil v rakotvornih celicah miši in jih uničili, pri tem pa niso poškodovali zdravih celic.

Kot pravi vodja raziskave profesor Leonard Seymour iz Univerze Oxford je to zagotovo korak naprej k odkritju zdravila proti raku, kljub temu pa so potrebne še nadaljnje raziskave: „Virus, s katerim smo okužili miši, se je v laboratoriju dobro odrezal, vendar pa bosta za dejansko uporabo virusa na pacientih potrebni še najmanj dve leti.“

Sicer raziskovalci že nekaj časa vedo, da lahko virusi ubijajo tumorne celice, vendar pa ti niso bili uspešni, če se je rak že razširil po celem telesu. Tako je profesor genske terapije Leonard Seymour prišel do inovativne rešitve in viruse zakrinkal pred obrambnim organizmom in tako omogočil, da se ti razširijo v krvi in tumorje dosežejo povsod kjer so. Tako bi virusna terapija lahko poleg radioterapije in kemoterapije postala tretja oblika standardnega ukrepanja proti raku. Z njo pa bi se zagotovo izognili tudi nekaj škodljivim stranskim učinkov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587