Vizita.si
Kirurške rokavice

Novice

Se skupaj zraščenima sestrama končno obeta običajno življenje?

E. D.
05. 11. 2011 09.24
0

Ameriškim kirurgom je v deset ur trajajoči operaciji uspelo ločiti s prsmi in trebuhom skupaj zraščeni siamski dvojčici Angelico in Angelino Sabuco. Pravijo, da deklici dobro okrevata in da bosta zdaj lahko končno zaživeli običajno življenje.

Kirurške rokavice
Kirurške rokavice FOTO: iStockphoto
Da pod srcem nosi skupaj zraščeni deklici, je Ginady Sabuco izvedela, šele ko je bila noseča sedem mesecev. ''Takrat sem spraševala boga, zakaj se to dogaja meni in moji družini,'' je povedala Filipinka. Čeprav mnogo siamskih dvojčkov umre že med nosečnostjo, je Ginady deklici uspešno rodila ter ju poimenovala Angelica in Angelina. Nato pa se je začelo dveletno iskanje rešitev, kako sestrici, ki sta bili skupaj zraščeni s prsnima košema in trebuščkoma, ločiti in jima omogočiti običajno življenje. V upanju, da jima bodo nekako znali pomagati, se je Ginady z deklicama in sinom iz Filipinov preselila v ZDA, natančneje v kalifornijsko mesto San Jose, kjer je njen soprog delal že nekaj let. In res so jim ameriški zdravniki priskočili na pomoč.

Po več mesecih pregledov, preiskav in ugotavljanja, kako bi se lotili posega, so končno ocenili, da je napočil pravi čas za operacijo, ki pa je vendarle s seboj prinašala tudi tveganje. Pri ločevanju bi lahko umrla ena ali celo obe deklici. A vsem tveganjem navkljub je bila operacija skorajda neizbežna, kajti dolgoročno je deklicama, ki sta si delili jetra, prepono, nekaj prsnih kosti in prsnih ter trebušnih mišic, zaradi zraščenosti grozilo veliko zdravstvenih nevarnosti – med drugim tudi mišične in kostne deformacije ter ne nazadnje tudi psihološke težave, ki bi jih s seboj prineslo takšno skupaj zraščeno življenje, so pojasnili zdravniki.

Poseg, ki je trajal 10 ur, je bil k sreči uspešen. ''Zelo smo zadovoljni,'' je povedal dr. Gary Hartman, eden od kirurgov, ki so sodelovali pri operaciji. ''Poseg ne bi mogel potekati bolje!'' Deklici so uspešno ločili in zdaj na oddelku za intenzivno nego dobro okrevata. Zdravniki pravijo, da je pred njima zagotovo dolgo, povsem običajno življenje. ''Deklici sta zelo trdoživi. Dolgoročno tako pričakujemo, da bosta zrasli v dve srečni, zdravi dekleti. Ne vidimo nikakršnih možnih zapletov na poti njunega okrevanja,'' je še dodal dr. Hauptman. Starši pa so neizmerno hvaležni ekipi kirurgom, ki so ločili njuni deklici.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587