Vizita.si
Transplantacija obraza

Novice

Se spomnite neverjetne operacije?

K.B.
31. 05. 2013 13.39
18

Pred kratkim smo poročali o neverjetni presaditvi obraza, ki je Poljaku povrnila obraz in mu rešila življenje, opravljena pa je bila le tri tedne po poškodbi pacienta. Zdaj zdravniki sporočajo, da Grzegorz, kot so ga poimenovali mediji, dobro napreduje.

Transplantacija obraza
Transplantacija obraza FOTO: You Tube
Svet je obkrožila zadnja fotografija občudovanja vredne presaditve obraza poljskega pacienta, ki se je poškodoval v delovni nesreči pri delu s strojem za rezanje kamenja. 33-letniku so opravili izjemno tvegano in zapleteno operacijo, na katero se običajno zdravniki pripravljajo leto dni, ta pa se je zgodila le tri tedne po poškodbi pacienta. V nasprotnem primeru bi Grzegorz umrl. Ker gre za presaditev, so prvi tedni ključnega pomena, saj je veliko možnosti, da telo zavrne presajene dela telesa, lahko pride do nevarne infekcije ali kakšnega drugega zapleta, ki se lahko kaj kmalu konča usodno.
Poljski zdravniki so sporočili, da Grzegorz dobro napreduje. Prvi tedni po presaditvi so izjemno pomembni, saj bi njegovo telo lahko zavrnilo presajeni obraz, lahko pa bi prišlo tudi do nevarne infekcije.
Poljski zdravniki so sporočili, da Grzegorz dobro napreduje. Prvi tedni po presaditvi so izjemno pomembni, saj bi njegovo telo lahko zavrnilo presajeni obraz, lahko pa bi prišlo tudi do nevarne infekcije.FOTO: You Tube

Kot kaže, Grzegorz, katerega zgodbo spremlja ves svet, napreduje dobro. Kirurg dr. Maciej Grajek je na novinarski konferenci pojasnil, da Grzegorz že vadi požiranje tekočine in ustvarjanje glasov, ko je njegova traheotomija – cevka, ki mu pomaga dihati – za trenutek zaprta. Nekajkrat je že tudi zapustil bolniško posteljo. Vse to pa pojasnjuje kot "zelo dober napredek", poroča Mail Online.

Spomnimo!

Grzegorz je delal v kamnoseški delavnici, ko je naprava, ki je namenjena rezanju kamenja, močno poškodovala njegov obraz in mu zdrobila zgornjo čeljust. Takoj so ga prepeljali na intenzivno nego v bolnišnico v mestu Wroclaw, kjer poskus, da bi mu obraz znova pritrdili na glavo, ni uspel, zato so ga prepeljali v onkološko središče v Gliwice. Tam se je njegovo stanje slabšalo in zdravniki so vedeli, da je edina možnost za preživetje pacienta presaditev obraza. Čeprav se na takšno operacijo običajno pripravljajo od 6 do 12 mesecev, so tokrat morali ukrepati hitro.

Čez tri tedne, takoj po tem, ko so našli darovalca (15. maja), so opravili 27-urno operacijo, pri kateri so presadili kožo in kosti darovalca. Operacija se je v zgodovino zapisala kot transplantacija obraza, opravljena v najkrajšem časovnem obdobju po poškodbi.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587