Vizita.si
Pamela Anderson je velika podpornica organizacije za zaščito živali PETA in je sodelovala v številnih kampanjah za pravice živali.

Novice

Kateri zvezdniki so se odpovedali mesu?

E. D.
19. 01. 2011 08.08
5

Nekateri ne jedo mesa zato, ker se jim živali smilijo, drugi zato, ker jim ni všeč okus mesa, tretji pravijo, da se po mesnem obroku ne počutijo dobro in da njihovo telo očitno ne prenese toliko beljakovin. Zakaj pa so se mesu odpovedali nekateri zvezdniki?

Pamela Anderson je velika podpornica organizacije za zaščito živali PETA in je sodelovala v številnih kampanjah za pravice živali.
Pamela Anderson je velika podpornica organizacije za zaščito živali PETA in je sodelovala v številnih kampanjah za pravice živali.FOTO: Reuters
Dobitnica zlatega globusa Natalie Portman, ki poleti pričakuje svojega prvega otroka in se je pred kratkim tudi zaročila, mesa ne jé že od otroštva. Pravi namreč, da ima tako zelo rada živali in da se ji tako zelo smilijo, da se preprosto ne more pripraviti k temu, da bi jedla meso. Že dolgo se zavzema za pravice živali in ne nosi živalskega krzna ali usnja.
Dobitnica zlatega globusa Natalie Portman mesa ne jé že od otroštva.
Dobitnica zlatega globusa Natalie Portman mesa ne jé že od otroštva. FOTO: Reuters

Tudi igralka Pamela Anderson že vrsto let ne jé mesa. Pravzaprav se mu je odpovedala že kot najstnica, ko se je njen oče vrnil z lova in s seboj prinesel ubitega jelena. Pravi, da ji takšen način prehranjevanja ustreza in pomaga celo pri tem, da hepatitis C, s katerim je okužena, ostaja pod nadzorom. Je velika podpornica organizacije za zaščito živali PETA in je sodelovala v številnih kampanjah za pravice živali.

Zakonca Gwyneth Paltrow in Chris Martin nista le zagrizena vegetarijanca, temveč tudi velika oboževalca joge. Pevec skupine Coldplay naj bi se celo čisto odpovedal cigaretam in tobaku, njegova žena pa sladkorju. A ko je nastopila v reklamni kampanji za neko italijansko podjetje, ki izdeluje ženske torbice, ki niso popolnoma brez živalskih dodatkov, se je zamerila marsikateremu slavnemu in neslavnemu vegetarijancu. Kmalu se je javno opravičila za svoje ravnanje in pojasnila: ''Na snemanju je k meni prišel stilist in mi okrog vratu položil krzno. Sama sem sicer sklepala, da je krzno umetno, vendar ga o tem nisem posebej povprašala. Tako da je krivda res moja in se za napako iskreno opravičujem.'' A ne glede na vse, Gwyneth ostaja zvesta svoji filozofiji in se še naprej odpoveduje mesu. Enako velja tudi za njenega zvezdniškega moža Chrisa.

Tobey Maguire
Tobey Maguire FOTO: Reuters

Ne le da Hayden Panettiere, ki je zaslovela z nadaljevanko Heroji, ne jé ničesar mesnega, glasno nasprotuje pobijanju kitov in delfinov ter sodeluje z organizacijami, ki si prizadevajo preprečiti pobijanje teh vodnih bitij. ''Zdaj moramo ljudje bolj kot kadar koli prej stopiti skupaj in spremeniti stvari. Ker imajo nekatere kulture dolgo tradicijo pobijanja teh vodnih živali, to še ne pomeni, da so takšne prakse dandanes še vedno sprejemljive. Svet in okolje se razvijata, napredujeta, to pa pomeni, da moramo ljudje spremeniti svoje ravnanje,'' je o pobijanju delfinov in kitov povedala svetlolasa igralka.

Carrie Underwood
Carrie Underwood FOTO: Reuters

Več kot 30 let pa se mesu odpoveduje Paul McCartney, ki je nekoč povedal, da ne jé ničesar, kar ima obraz. ''Pred mnogimi leti sem bil na ribolovu in ko sem ulovil ribo, sem si jo dobro ogledal. Takrat sem se zavedel, da jo ubijam – in to preprosto zato, ker mi ribolov predstavlja nekakšen užitek. Nekaj v meni se je premaknilo. Ko sem gledal ubogo ribo, kako hlasta in se bori za življenje, sem uvidel, da je tej ribi njeno življenje enako pomembno kot meni moje,'' je pojasnil.

Tobey Maguire, ki smo si ga med drugim lahko ogledali v filmu Spiderman, se je mesu odrekel že davnega leta 1992. Za glavno vlogo v omenjenem filmu, kjer je moral pridobiti kar nekaj mišične mase, je tako namesto perutnine jedel ogromne količine tofuja, ki je prav tako bogat z beljakovinami, te pa so nujno potrebne za izgradnjo mišic. ''Že od nekdaj sem z veliko težavo jedel piščanca, saj sem si vedno predstavljaj, kaj jem in kakšno življenje je živela žival, ki jo pravkar žvečim,'' je povedal igralec.

27-letna country pevka Carrie Underwood je meso prenehala jesti pri 13 letih, saj si ni mogla predstavljati, da bi jedla živali, ki so jih vzrejali doma in na katere se je tako zelo navezala. ''Mesu sem se odpovedala, ker imam zelo rada živali in ker me to, da bi jedla živali, preprosto žalosti. Tudi reklam, ki promovirajo meso, ne gledam rada,'' je povedala svetlolaska, ki jo je PETA leta 2005 in 2007 izbrala za najbolj seksi vegetarijanko leta.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587