Vizita.si
Chloe, Courtney in Mellisa imajo vse tri bolezen, zaradi katere lahko vsako sekundo umrejo.

Novice

Sestrice podedovale smrtno nevarno bolezen

Ni.J.
02. 09. 2010 09.08
3

Tri sestre živijo z enim največjih bremen. Vse tri namreč trpijo za isto boleznijo, ki je že vzela življenje njihove mamice in zaradi katere lahko vsako sekundo umrejo.

Chloe, Courtney in Mellisa imajo vse tri bolezen, zaradi katere lahko vsako sekundo umrejo.
Chloe, Courtney in Mellisa imajo vse tri bolezen, zaradi katere lahko vsako sekundo umrejo.FOTO: iStockphoto

Chloe, Courtney in Melissa McAllister so sestre, stare 13, 12 in 8 let. Vse tri so od svoje mame Sharon podedovale redko bolezen, zaradi katere je umrla, ko je bila Melissa stara komaj pet tednov. Bolezen so pri dekletih odkrili zatem, ko je Courtney pri petih letih doživela prvi napad. Zdravniki so sicer najprej mislili, da gre za epilepsijo, vendar pa je EKG-test pokazal, da ima na srcu sindrom dolge QT dobe.

Bolezen, ki je lahko dedna, prizadene približno eno osebo na 10 tisoč, povzroči pa neenakomeren srčni utrip in lahko povzroči nenadno smrt. Zdravniki iz otroške bolnišnice v Glasgowu so družini povedali, da je najverjetneje prav ta bolezen povzročila tudi nenadno smrt matere, ki je bila tedaj stara komaj 23 let.

Vse tri sestre uživajo v risanju in branju. (fotografija je simbolična)
Vse tri sestre uživajo v risanju in branju. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto

Vsak otrok, ki se rodi staršu s sindromom dolge QT dobe, ima približno 50 odstotkov možnosti, da bo podedoval bolezen. Prav zato so teste naredili na vseh treh hčerkah in ugotovili, da je bolezen prisotna pri vseh. “Mene so testirali, a so izvidi pokazali, da nisem prenašalec bolezni, zato sklepamo, da je bolezen podedovana po Sharonini strani,“ pravi oče Stephen. “Ko sem izvedel, da je prisotna pri vseh treh, sem bil v hudi stiski. Melissa se je z boleznijo najtežje sprijaznila, še posebej, ko je izvedela, da je ista bolezen povzročila materino smrt.“

Ker lahko napad izbruhne kadar koli, tudi ponoči med spanjem, se Stephen ponoči redno zbuja in opazuje hčerke, ali so še žive. Kljub vsemu pa ni nujno, da bodo morale vse tri dobiti srčni spodbujevalnik. Courtney ga je sicer že dobila, ker je v najhujši fazi bolezni.

Courtney ni kazala nobenih znakov bolezni, dokler ni doživela napada,“ se neljubega dogodka spominja Stephen. “Ravno se je igrala na vrtu, ko se je naenkrat zgrudila.“ Preostali dve sestri napada še nista doživeli, vendar pa jih je Courtney preživela že kar nekaj. “Grozljivo je. Nekega dne se je zgrudila, ko je stopila izpod prhe, zato sem od takrat naprej vedno v njeni bližini.“

Dekleta prejemajo zdravila, poleg tega pa morajo paziti, da se ne naprezajo. Napor namreč povzroči pospešen srčni utrip, ta pa napad, ki je lahko tudi usoden. “Vse tri obožujejo risanje in branje in mislim, da se zavedajo, kje so njihove meje,“ še pravi Stephen. “Ponosen sem na vse tri, saj se vse tri trdno upirajo bolezni in so kljub bremenu, ki ga nosijo, vedno nasmejane.“

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587