Vizita.si
Tistim, ki imajo pogoste in močne mišične krče, pa jim nobene druge metode zdravljenja ne pomagajo, lahko zdravniki pomagajo z injekcijami botulina.

Novice

Shodil s pomočjo botoksa

E.T.
25. 03. 2010 09.38
0

Po hudi prometni nesreči je mladi Javier utrpel tako hude mišične krče, da sta se mu levi roka in noga popolnoma zakrčili. Ni mogel hoditi in ker po treh letih napornih fizioterapij ni bilo nič boljše, se je odločil, da pristane na zdravljenje z botoksom.

S pomočjo botoksa lahko 26-letni Javier spet hodi.
S pomočjo botoksa lahko 26-letni Javier spet hodi.FOTO: iStockphoto
26-letnemu Javierju Negreti so se po hudi prometni nesreči mišice leve noge in roke zakrčile, zato ni mogel hoditi. Tudi pri vsakodnevnih opravilih, kot so prehranjevanje, umivanje, oblačenje, je potreboval pomoč. ''Po nesreči je bil Javier nekaj časa v komi in utpel je poškodbe možganov. Ko se je zbudil iz kome, pa je imel pogoste in tako hude mišične krče, da sta mu leva noga in roka ostali trajno zakrčeni. Tako je pristal na invalidskem vozičku. Ni mogel vstati, ni mogel skrbeti zase,'' pripoveduje mladeničeva zdravnica dr. Stephanie Sneed.
Časi, ko se je botoks uporabljal predvsem v lepotne namene, so očitno mimo. Zdaj ga v ZDA uporabljajo tudi za zdravljenje posledic hudih mišičnih krčev.
Časi, ko se je botoks uporabljal predvsem v lepotne namene, so očitno mimo. Zdaj ga v ZDA uporabljajo tudi za zdravljenje posledic hudih mišičnih krčev. FOTO: iStockphoto

Kljub rednim in napornim fizioterapijam je bil tri leta po usodni nesreči še vedno na vozičku. Potem pa se je odločil, da se vključi v rehabilitacijo s pomočjo botulina, kar je pravzaprav ena od več obstoječih vrst botoksa. Tako je eno leto v tiste dele telesa, ki so se mu zakrčili – v nogo, roko, hrbet in del prsi, dobival injekcije botulina in leto pozneje se lahko mladenič spet sam postavi na noge ter celo hodi s pomočjo palice. ''Ko sem prvič slišal za botoks, sem bil prepričan, da se uporablja samo za glajenje gub. A zelo sem vesel, da ga po novem uporabljajo tudi v medicinske namene, za rehabilitacijo,'' je povedal Javier. Nanj in na njegovo trdno voljo je zelo ponosna tudi dr. Sneed. ''Zelo občudujem tudi njegovo potrpežljivost, kajti pri rehabilitaciji z botoksom stvari ne gredo hitro. Potreben je čas, saj botoks ni nego čudežno zdravilo, ki bi delovalo na hitro.'' Vsekakor pa tovrstno zdravljenje veliko obeta, še pove zdravnica.

Tudi pri nas že več kot dvajset let botulino uporabljamo v zdravstvene namene, med drugim tudi za zdravljenje pogostih in močnih mišičnih krčev. Pravzaprav smo bili Slovenci leta 1989 eni prvih v Evropi, ki smo začeli botulino uporabljati za spopadanje z mišično spazmo, kot strokovno imenujemo mišične krče. Včasih so namreč krči tako pogosti in hudi, da se posameznik ne zmore več neovirano gibati. Če so prizadete mišice noge, ima težave ima s hojo, zaradi stalih krčev v mišicah rok pa težko pobira in drži stvari – problematično je že držanje žlice ali zobne ščetke. In takšnim ljudem, ki imajo pogoste in močne mišične krče, pa jim nobene druge metode zdravljenja ne pomagajo, lahko zdravniki pomagajo z injekcijami botulina.

''Zdravljenje seveda pride v poštev le v primeru, da so težave res samo v mišicah in ne kje druge,'' pojasni nevrofiziolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med. ''Injekcija botulina mišice sprosti in tako jih lahko pacient spet uporablja. Injekcija drži več mesecev.'' A ko po treh do petih mesecih učinek botulina popusti in se začnejo mišice spet nenadzorovano krčiti, mora bolnik nazaj k zdravniku, po nov odmerek botulina. Kajti večina tistih, ki imajo res hude težave s krči, se ne more trajno pozdraviti in njihova najboljša rešitev je ravno zdravljenje z botulinom, ki je primerno za vse starosti – celo za otroke. Je pa to zdravilo primerno tudi za številne druge zdravstvene težave in nikakor ne le v lepotne namene. Tako se botulino že vrsto let uporablja tudi za zdravljenje migren, za preprečevanje pretiranega znojenja in podobno.

Tistim, ki imajo pogoste in močne mišične krče, pa jim nobene druge metode zdravljenja ne pomagajo, lahko zdravniki pomagajo z injekcijami botulina.
Tistim, ki imajo pogoste in močne mišične krče, pa jim nobene druge metode zdravljenja ne pomagajo, lahko zdravniki pomagajo z injekcijami botulina.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587