Vizita.si
image (28)

Novice

Vas zanima, kakšen je danes?

S.C.
19. 02. 2012 12.17
5

Z 260 kilogrami je bil še do nedavnega Marc skoraj nepokreten in brez motivacije, da se znebi odvečnih kilogramov. Ko pa je nekega dne zaradi debelosti zlomil sedež avtomobila, je uvidel, da tako ne gre več in ob podpori družine je v dveh letih izgubil 100 kilogramov, namerava pa jih še vsaj 40.

Še pred dvema letoma je bilo življenje 39-letnega Marca Soulsbya iz angleškega mesteca Gateshead omejeno skoraj izključno na njegovo stanovanje. Zaradi prevelike teže, tehtal je namreč kar 260 kilogramov, je bil zanj že kratek sprehod pravi podvig, poleg tega pa se je tako sramoval svojega telesa, da če res ni bilo nujno, ni stopil iz hiše. “Zgrozim se že, ko se samo spomnim, kako sem živel,“ danes ne more verjeti Marc. “Bil sem praktično priklenjen na kavč pred televizijo in se cel dan basal s hrano. Pojedel sem verjetno na tone mesnih štruc in hitre hrane.“ Že kot otrok se je Marc spopadal z odvečnimi kilogrami, vendar do pred sedmimi leti teža ni tako zelo ovirala njegovega vsakdana. Leta 2005 pa je izgubil službo v klicnem centru in zapadel v depresijo. Namesto, da bi se lotil iskanja novih izzivov, je žalost utapljal v ogromnih količinah hrane, dokler ni njegova tehtnica pokazala 260 kilogramov.

Včasih sem imel veliko prijateljev,“ se spominja Marc. “Toda zaradi svoje ogromne pojave se nisem mogel udeležiti marsikaterih aktivnosti, ki so jih počeli ostali, zato sem se počasi začel zapirati vase, hrana pa je postala moj zaveznik, saj me ni nikoli razočarala. Kljub temu da sem se počutil neznansko slabo, sem užival samo takrat, kadar sem jedel.“ Njegov način življenja pa je povzročal nemalo skrbi ostalim članom družine. “Samo gledali smo ga, kako se počasi odmika od nas in postaja vse večji,“ pove Marcova sestra Lisa. “Resnično smo bili v skrbeh za njegovo zdravje, toda na vsa naša prigovarjanja in prošnje, naj spremeni svoje navade in nekaj naredi za sebe, je bil gluh.“

Več mesecev je trajalo, da je Marc končno dojel, da tako ne more več naprej. Usoden je bil dogodek, ko ga je sestra skoraj prisilila, da je šel z njo na kratek sprehod v gozd, do koder sta se mogla odpeljati z avtomobilom. Toda ko je Marc s svojimi 260 kilogrami sedel za volan avtomobila, se je pod njegovo težo sedež preprosto sesedel. “Skoraj me je kap, nisem niti pomislil, da bi se lahko zgodilo kaj podobnega, čeprav je pravzaprav logično in čudno, da se že prej ni pod mojo ogromno težo zlomilo še kaj drugega,“ se v smehu spominja Marc. Je pa bil dogodek prelomen za 39-letnika, saj se je na neki način prebudil v resničnost in se odločil, da naredi nekaj iz sebe in končno spet zaživi normalno življenje.

V spremstvu sestre je obiskal zdravnika, ki mu je jasno povedal, da je z nezdravimi prehranjevalnimi navadami že tako načel svoje zdravje, da mu grozi gotova smrt, če v kratkem ne spremeni načina življenja in izgubi odvečne teže. Operacija želodca ni prišla v poštev, saj sta tako njegov oče kot tudi dedek umrla v bolnišnici in je imel zaradi tega neznansko fobijo pred operacijami. Tako mu ni preostalo drugega, kot da se najtežjega projekta v življenju loti sam. Za začetek se je po nasvetu zdravnika pridružil lokalni skupini za pomoč pri hujšanju in ob njihovi podpori korenito spremenil prehranjevalne navade. Mesne pite je zamenjal s perutnino in govedino, hitro hrano pa s sadjem in polnovrednimi žiti. “Začetek je bil neverjetno težak, toda ko so se poznali prvi rezultati, sem dobil neverjetno voljo in motivacijo,“ nasmejan pove Marc, ki je v dveh letih uspel izgubiti kar 100 kilogramov. “Zdaj se počutim fenomenalno in sem hvaležen članom svoje družine, da so me spodbujali in mi stali ob strani. Zavedam se, da sem še vedno pretežak, ampak ne želim pretiravati s hujšanjem, saj se mi že zdaj nabira odvečna koža. Je pa moj cilj znebiti se vsaj še 40 kilogramov, toda časa imam še na pretek. Verjamem, da mi bo uspelo doseči idealno težo in bom lahko počel vse, kar mi bo srce poželelo. Že sedaj imam veliko več kondicije in uživam v dolgih sprehodih v naravi.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587