Vizita.si
image (28)

Novice

Šlo je za življenje ali smrt ...

S.C.
08. 04. 2012 15.04
2

Ker 120 kilogramov težka Britanka ni bila primerna darovalka ledvice, ki jo je njen mož nujno potreboval, ji je z močno voljo v zelo kratkem času uspelo izgubiti 20 kilogramov. Tako je svojemu dragemu podarila ledvico in ga s tem rešila pred gotovo smrtjo.

Danes 43-letni Andy Lamb iz Devona se že od malih nog spopada s hudim obolenjem ledvic, zaradi česar je bil na seznamu za presaditev. Pri 28 se je njegovo stanje močno poslabšalo, na srečo se je le našel donator in z novo ledvico je Andy zaživel polno življenje. “Ko sem že skoraj obupal, je tudi zame posijal žarek upanja,“ pove. “Dobil sem drugo priložnost, spoznal Samantho in dobil čudovito hčerkico Beatrice, ki bo letos dopolnila 7 let.
Vendar pa ni bilo vse tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled. Leta 2008 je donatorjeva ledvica preprosto odpovedala, tako da je Andy pristal na dializi, zdravniki pa so mu napovedali le še devet mesecev življenja. “Vse je tako lepo kazalo, potem pa šok,“ se spominja Sam. “Najti darovalca v tako kratkem času je bilo skoraj nemogoče. Nismo vedeli, kaj naj storimo, saj je bilo z njim vsak dan slabše, potem pa se mi je porodila ideja, da bi mu pravzaprav lahko ledvico podarila jaz.“

Rešitev se je zdela več kot preprosta, toda pri zdravniškem pregledu so jo zavrnili kot darovalko, saj je bila enostavno pretežka. S svojo težo se nikoli ni pretirano obremenjevala, uživala je v kalorični hrani, zelenjave in sadja se skoraj nikoli ni pritaknila. “Nikoli nisem zdržala na nobeni dieti, toda tokrat je šlo za življenje in smrt,“ še pove Sam. Pri projektu 'hujšanje' sta ji na pomoč priskočila nutricionistka Juliette Kellow, ki ji je sestavila ustrezen jedilnik in trener ter vodja fitnes centra Chris Hubble, ki ji je podaril 3-mesečno brezplačno članstvo ter ure treningov z osebnim trenerjem.

Pod budnim očesom strokovnjakov je Sam v zelo kratkem času izgubila 20 kilogramov, vsakič ko je že skoraj obupala, pa ji je voljo vlivala neomajna želja, da reši svojega moža pred gotovo smrtjo.  “Na polnozrnate žitarice in rjavi riž sem se zelo težko navadila, zelenjava pa je bila sploh problem,“ se svojega mučnega hujšanja spominja Sam. “Potem pa sčasoma ugotoviš, da se bolje počutiš, imaš več energije in ti težka, mastna hrana sploh ne paše več." Ni pa je razveselila le številka na tehtnici, največje zadoščenje je bilo, ko so zdravniki potrdili, da je primerna darovalka. Tako so kirurgi 20. oktobra pred tremi leti uspešno presadili ledvico, ki deluje še danes, Andy pa je videti, kot bi se spet rodil. “Ne znam vam opisati občutka, ko nekomu rešiš življenje. Ko gledaš svojega moža nebogljenega, na robu smrti, čez nekaj mesecev pa je po tvoji zaslugi zdrav in poln življenja. Neverjetno,“ z iskricami v očeh zaključi Sam. Neverjetna izkušnja ju je še bolj zbližala, Sam pa še vedno živi zdravo življenje in pazi na prehrano, njeni kilogrami pa še kar kopnijo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623