Vizita.si
Ann je prepričana, da ne bi nikoli izvedela za raka na mehurju, če ne bi shujšala, saj si zaradi sramu nikoli ne bi upala spregovoriti o svojih težavah.

Novice

Shujšala in si rešila življenje

Ni.J.
10. 08. 2010 15.30
0

Ann se zaradi izgubljenih odvečnih kilogramov ne le počuti bolje, s tem ko je shujšala, si je namreč tudi rešila življenje, saj je šele tedaj izvedela, da ima na mehurju kar 26 smrtonosnih tumorjev.

Ann je prepričana, da ne bi nikoli izvedela za raka na mehurju, če ne bi shujšala, saj si zaradi sramu nikoli ne bi upala spregovoriti o svojih težavah.
Ann je prepričana, da ne bi nikoli izvedela za raka na mehurju, če ne bi shujšala, saj si zaradi sramu nikoli ne bi upala spregovoriti o svojih težavah.FOTO: iStockphoto

Ann Munnelly iz Coventryja se je odločila, da bo shujšala. Ko je izgubila skoraj 30 kilogramov, pa se ni le počutila veliko bolje, temveč si je s tem rešila življenje. Takrat je namreč izvedela, da ima raka na mehurju in da se ji je na mehurju naredil, kot sama pravi, “tumor, velik kot luna“. Kirurgi so ji nato odstranili vseh 26 tumorjev, še vedno pa se mora zdraviti.

Če Ann ne bi shujšala, njene bolezni ne bi nikoli odkrili pravočasno, saj se je že začela širiti. “Resnično verjamem, da mi je dejstvo, da sem shujšala, rešilo življenje,“ pravi danes 51-letnica. “Če imaš preveliko telesno težo in se ne počutiš ravno najbolje, težave pripišeš kar debelosti in nikoli ne pomisliš, da bi to lahko bila posledica česa drugega. Vsaj jaz sem bila taka. Vsekakor bi vsem svetovala, naj ob pojavu težav takoj  in vedno obiščejo zdravnika, ne glede na to, koliko tehtajo.“

51-letnica je kilograme začela nabirati, ko se je z možem leta 2004 preselila na Irsko, da bi skupaj vodila kmetijo. Ko je živela več sto kilometrov oddaljena od svojega rojstnega kraja in ožjih družinskih članov, je zapadla v depresijo. Izolirana od sveta in domačih se je zatekla k hrani in pijači. Do trenutka, ko sta se z možem ponovno vrnila v Coventry, se je Ann zredila za 26 kilogramov.

Mati dveh otrok je bila ob pogledu na svojo sliko ob vrnitvi domov tako zgrožena, da se je odločila, da se bo pridružila skupini za hujšanje, ki jo je vodila njena starejša sestra. Njen cilj je bil shujšati vse pridobljene kilograme v krajšem času, kakor se je zredila.

Marca leta 2009 pa je Ann opazila, da njen mehur postaja vse šibkejši. Zanjo je mukotrpna postala že 20-minutna vožnja iz službe do doma. Ko je omenila svoje težave osebnemu zdravniku, ji je ta zatrdil, da je uhajanje urina posledica njene starosti in dejstva, da je rodila dva otroka. Ker je bil zdravnik trdno prepričan v pravilnost svoje diagnoze, je ni poslal na noben dodaten pregled, le svetoval ji je, naj redno dela vaje za utrjevanje mišic medeničnega dna.

K sreči je bila 'prenovljena' in shujšana Ann dovolj samozavestna, da je poiskala drugo zdravniško mnenje in o težavah spregovorila tudi s svojim ginekologom. Z izgubo kilogramov je namreč pridobila samozavest. Končno je imela občutek, da lahko nadzoruje svoje telo in ga pozna do potankosti ter da zato lahko tudi prepozna, kdaj z njenim telesom nekaj ni v redu in kdaj je zdrava.

Ginekolog je opravil podrobnejši pregled in analize ter ugotovil, da ima raka na mehurju in ogromen tumor. “Če ne bi shujšala, si nikoli ne bi upala spregovoriti o svojih težavah z mehurjem, saj bi bila prepričana, da je to posledica moje požrešnosti in debelosti, česar pa sem se močno sramovala,“ pravi Ann in dodaja, da bi od zdravnika tako ali tako pričakovala, da bi ji rekel, da je uhajanje urina posledica odvečne teže, ki pritiska na njen mehur.

Januarja so ji med prvo operacijo zdravniki iz mehurja odstranili vseh 20 tumorjev, med drugo operacijo, šest mesecev pozneje, pa so jih odkrili še šest. Tudi teh šest so ji odstranili, vendar pa mora Ann sedaj do konca svojega življenja redno prejemati BCG – cepivo proti raku na mehurju. Vendar pa se Ann zaveda, da je imela ogromno sreče. Stvari bi se lahko namreč zaključile veliko slabše.

Bilo je strašljivo. Imela sem toliko tumorjev, da smo se bali, da bi se rak začel nevzdržno širiti,“ pravi mati dveh otrok,18-letne hčere Lauren in 10-letnega sina Thomasa. “Vendar pa smo teden dni po operaciji z družino obiskali Disneyland v Parizu in se imeli prečudovito. Rak torej ni nujno smrtna obsodba.

Ann sedaj pomaga sestri v skupini za hujšanje in v svojem delu uživa kot še nikoli. Z največjim veseljem pomaga drugim pri izgubljanju odvečnih kilogramov, kot sama pravi, pa je že številnim članom skupine tudi pomagala ne le shujšati, temveč tudi znižati krvni sladkor, holesterol in omiliti ter celo odpraviti sladkorno bolezen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587