Vizita.si
image (28)

Novice

Kdo bi si mislil, da se bo tako končalo!

K.P.
22. 06. 2012 09.32
3

Po naporni 12-urni operaciji je kirurgom le uspelo ločiti eno leto stari siamski dvojčici iz Indije, ki že od samega rojstva zaradi revščine staršev živita kot siroti.

Siamski dvojčici Stuti in Aradhna iz Indije, ki sta si še nedavno delili isto srce in jetra, sta končno dočakali operacijo, ki jima je drastično spremenila življenje. V misijonski bolnišnici v Padharju, kjer so ju revni starši zapustili že ob rojstvu, saj zaradi revščine niso mogli skrbeti za njiju, je 12-urni revolucionarni poseg zahteval kar 23 zdravnikov in 11 medicinskih sester, ki so nadvse zadovoljni z rezultatom. "Deklici smo uspeli ločiti po zaslugi velikodušnosti dobrih ljudi, ki so prispevali donacije za operacijo," razlaga predstojnik bolnišnice Rajiv Choudhry, ki dodaja, da bosta deklici naslednjih 48 ur pod strogim zdravniškim nadzorom. Skrb za deklice je marsikoga presenetila, saj Indija velja za deželo, kjer deklice velikokrat obveljajo za manj vredne od dečkov, hendikepirani dojenčki pa redkokdaj preživijo, saj jih povsem zavržejo. Podobna usoda je doletela tudi Stuti in Aradhano, za kateri že celo življenje skrbijo medicinske sestre v omenjeni bolnišnici. "Čaka ju svetla prihodnost, saj nam je uspelo tudi njune starše prepričati, da ju nekega dne vzameta domov. Tam ju čaka tudi 6-letni bratec in brez dvoma je novo življenje za deklici pravi blagoslov,“ še dodaja Choudhry.

Enake usode pa ne dočakajo vsi siamski dvojčki, saj je uspešnost takšne operacije odvisna od zdravstvenega sistema države in od tega, katere organe si delijo. 40 do 60 odstotkov siamskih dvojčkov izgubi življenje že pri samem porodu, približno 35 odstotkov jih premine naslednji dan, preživi pa jih nekako od 5 do 25 odstotkov, pri čemer prednjačijo deklice. Operacije, s katerimi jih ločijo, so redkost in nosijo tveganje, da eden izmed dvojčkov ne bo preživel. Prvi znani primer siamskih dvojčkov sta bila Mary in Eliza Chulkhurst, ki sta bili rojeni leta 1100 in sta živeli do svojega 34. leta.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587