Vizita.si
Večina krčev, bulic, znamenj in pokov kosti v resnici ni nevarnih. Kako torej vedeti, kdaj je treba zagnati paniko in kdaj je nujno treba k zdravniku?

Novice

Simptomi, ki niso znak resne bolezni

Katja Benčina
06. 10. 2010 10.56
0

Se vam je že zgodilo, da ste na svojem telesu opazili bulico in stekli k zdravniku prestrašeni, da imate morda raka, da vam je srce bilo nekoliko hitreje in ste mislili, da boste doživeli srčni napad, da vam je trzala mišica in ste mislili, da to kaže na multiplo sklerozo? Če se vam je to zgodilo večkrat, preverite, kdaj so simptomi v resnici nevarni.

Večina krčev, bulic, znamenj in pokov kosti v resnici ni nevarnih. Kako torej vedeti, kdaj je treba zagnati paniko in kdaj je nujno treba k zdravniku?
Večina krčev, bulic, znamenj in pokov kosti v resnici ni nevarnih. Kako torej vedeti, kdaj je treba zagnati paniko in kdaj je nujno treba k zdravniku?FOTO: iStockphoto
Večina krčev, bulic, znamenj in pokov kosti v resnici ni nevarnih. Kako torej vedeti, kdaj je treba zagnati paniko in kdaj je nujno treba k zdravniku?

Kožni izrastki

Gre za izrastke, ki so ponavadi v barvi kože, lahko pa so tudi temnejši, na dotik so gladki. Najpogosteje se razvijejo tam, kjer se koža drgne ob oblačila, na primer pod rokami, okrog vratu, pod dojko ali celo na veki. Ni popolnoma jasno, zakaj so nekateri ljudje nagnjeni k tem izrastkom, spet drugi ne. Dobra novica pa je, da najpogosteje niso kancerogeni in da jih lahko dermatolog zelo preprosto odstrani.

Do trzanja očesa ponavadi pride zaradi stresa, izčrpanosti, preveč časa, preživetega pred ekranom, prekomernega pitja kofeina ali alkohola.
Do trzanja očesa ponavadi pride zaradi stresa, izčrpanosti, preveč časa, preživetega pred ekranom, prekomernega pitja kofeina ali alkohola.FOTO: iStockphoto

Kdaj k zdravniku? Če je kožni izrastek trd, grob, temen ali rdeč, se oglasite pri svojem osebnem zdravniku. Morda gre le za bradavico, lahko pa za keratozo ali že za kožnega raka.

Rdeče lise

Majhne okrogle svetlo rdeče lise ali bulice na vaši koži so najpogosteje površinske krvne žilice. ''To je povsem normalen pojav. Telo namreč naravno ustvarja nove krvne žilice in odmrle izloča. Ko pa se staramo, je pod površjem naše kože vse več novih krvnih celic, vse manj pa jih telo absorbira in na teh mestih nato nastanejo rdeče lise,'' pove dermatolog dr. David Bank, ki dodaja, da te niso škodljive. Če pa vas izjemno motijo, jih lahko odstranite z laserjem.

Kdaj k zdravniku? K zdravniku morate, če si jih zaradi estetskih razlogov želite odstraniti z laserjem, zagotovo pa takrat, ko te lise postanejo asimetrične, spreminjajo barvo, obliko, velikost, so srbeče ali celo krvavijo. V tem primeru gre morda za kožnega raka.

Tresenje rok

Se vam nenehno tresejo roke? Še posebej po 40. letu starosti je ta pojav precej pogost in je najpogosteje posledica stresa in anksioznosti, lahko pa vam je le padel nivo sladkorja v krvi, zato bo pomagal že prigrizek bogat z beljakovinami. Tresenje rok je lahko tudi posledica pitja napitkov, ki vsebujejo kofein ali pa če jemljete določena zdravila (tista, ki vsebujejo stimulanse, zdravila za zdravljenje ščitnice in pomanjkanja pozornosti). Tresavica spojenja, ko se zmanjša količina stresa, ko zaužijete prigrizek, izločite kofein ali prenehati jemati zdravila, ki jo povzročajo. Skratka, ko odstranite vzroke zanjo.

Kdaj k zdravniku? K zdravniku je potrebno, če kljub tem ukrepom tresavica ne poneha, ta vam bo predpisal zdravila, ki bodo omejila reakcijo rok na stres. K zdravniku je treba tudi, če se vam trese le ena roka, še posebej, če je niste uporabljali, morda gre za Parkinsonovo bolezen. Če tresavico spremlja še izgublja telesne teže, močno bitje srca, težave s prebavo, pa imate morda težave s ščitnico.

Če modrica nastane nenadoma in ni posledica udarca, je treba k zdravniku, da ta ugotovi vzrok.
Če modrica nastane nenadoma in ni posledica udarca, je treba k zdravniku, da ta ugotovi vzrok. FOTO: iStockphoto

Motnje vida

V našem očesu je tekočina, ki je sestavljena iz vode, kolagena in hialuronske kisline. Občasno, še posebej, ko smo nekoliko starejši, se delci kolagena sprimejo skupaj, kar povzroči, da vidimo sence, pike, vijuge ali druge oblike senc. ''Te sence so lahko neprijetne, a niso škodljive,'' pove oftamolog dr. Elliott Myrowitz.

Kdaj k zdravniku? Če se vam bliska pred očmi, če se vid briše in je vid moten, pa morda pomeni, da se je gel prijel na očesno mrežnico jo lahko poškoduje. Takrat se oglasite pri zdravniku, ki vas bo napotil k oftamologu.

Trzanje očesa

Do trzanja očesa ponavadi pride zaradi stresa, izčrpanosti, preveč časa, preživetega pred ekranom, prekomernega pitja kofeina ali alkohola. Vse to lahko izzove trzanje spodnje ali zgornje veke. Trzanje ponavadi preneha samo od sebe, če vas izjemno moti, si lahko pomagate s toplimi obkladki, ki bodo sprostili mišico in umetnimi solzami (saj tudi suho oko lahko privede do trzanja). Pomagalo bo tudi, če zmanjšate količino zaužitega kofeina ali alkohola.

Kdaj k zdravniku? Če trzanje ne poneha in traja nekaj tednov, je to morda posledica razdražene očesne membrane. V redkih primerih lahko trzanje povzroči, da se vam oči popolnoma zapirajo ali pa se to preseli v usta, takrat morate k zdravniku, da preveri vaše nevrološko stanje.

Modrice

Že rahel padec ali udarec lahko povzroči krvavenje majhnih žilic, zaradi česar koža na tem delu telesa potemni. Res pa je, da nismo vsi ljudje enako občutljivi – na nekomu bo namreč že zelo slab udarec pustil močno sled. Povečana občutljivost na udarce je posledica povečane občutljivosti kapilar, te pa so bolj občutljive zaradi zdravstvenih razlogov. Če je udarec šibek in modrica svetla, posebno zdravljenje ni potrebno. Če pri udarcu pride do otekanja tkiva in bolečine, lahko uporabite različne kreme, gele in masti, ki vsebujejo heparin in podobne sestavine, ki preprečujejo strjevanje krvi in lajšajo prekrvavitev. V primeru hujše poškodbe, če narašča tudi telesna temperatura, pomagajo tudi protivnetna zdravila, ki vam jih bo predpisal zdravnik.

Kdaj k zdravniku? Če modrica nastane nenadoma in ni posledica udarca, je treba k zdravniku, da ta ugotovi vzrok. Morda je to le posledica jemanja nekaterih zdravil za redčenje krvi, lahko pa gre za nekatere bolezni jeter ali aplastična anemija. Če pa se modrice ali manjše ranice pojavljajo na nogah, je lahko to prvi znak bolezni ven in drugih težav krvnega obtoka.

Pokanje sklepov

Pokanje in škripanje sklepov je zvok vezi ali mišic, ki drsijo čez sklepe. Če so vam ti zvoki neprijetni, vam priporočamo, da se redno raztegujete, če pa imate osteoartritis v družini, potem se posvetujte s svojim zdravnikom o uporabi glukozaminskih in hondroitinskih dodatkih, s katerimi lahko upočasnite izrabo vašega hrustanca.

Kdaj k zdravniku? Če opazite oteklino, rdečico in bolečine v sklepih, se obrnite na zdravnika, saj gre morda za natrgane vezi, lahko pa je vzrok osteoartritis, še posebej, če je ta bolezen v družini ali se profesionalno ukvarjate s tekom.

Razbijanje srca

Močno razbijanje srca je lahko le stranski učinek nekaterih zdravil: antihistaminov, dekongenstantov, antidepresivov, zdravil za ščitnico … Tudi stres in tesnoba, še posebej, če ju zdravite z alkoholom, cigaretami in kofeinom, lahko povzročijo pospešeno bitje srca.

Kdaj k zdravniku? Če poleg pospešenega bitja srca začutite stiskanje v prsih, tesnobo, vrtoglavico, slabost ali znojenje, takoj pokličite rešilca, saj gre morda za srčno kap.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587