Vizita.si
image (28)

Novice

To se zgodi, če simptomov ne jemljete resno ...

S.C.
06. 05. 2012 08.15
6

Čeprav je na vratu začutila bulico, jo je 17-letna Britanka preprosto ignorirala, prepričana, da ni nič hujšega. Vendar se je kasneje izkazalo, da boleha za rakom bezgavk, ki so ga na srečo odkrili pravočasno.

Ko je 17-letna Ellie Sedgwick iz občine Suffolk na vzhodu Anglije na vratu začutila majhno bulico, je reagirala kot tipična najstnica, preprosto jo je ignorirala. "Malo pred tem sem si dala preluknjati ušesa in prepričana sem bila, da je bulica zgolj posledica infekcije," pove najstnica, ki o svoji težavici ni povedala nikomur. Minilo je celo leto, preden je njena mati, 46-letna Debbie, po poklicu medicinska sestra, opazila, da ima njena hči izboklino na vratu in zagnala pravo paniko. "Mama me je močno prestrašila," se spominja Ellie. "Toda glede na to, da se spozna na najrazličnejše simptome in bolezni, sem jo vzela resno." Skupaj sta pogledali fotografije, posnete pred kratkim, in res je bilo videti, kot bi dekle pogoltnilo žogico za golf.

Osebni zdravnik sicer otekline ni vzel pretirano resno, a jo je napotil k specialistu, ki je s pomočjo biopsije postavil diagnozo. "Prvič sem slišala za Hodgkinov limfom, a sem po obrazu zdravnikov in moje mame hitro ugotovila, da je zadeva resna," še pove Ellie. Na srečo so raka na bezgavkah odkrili dovolj zgodaj, da je bilo zdravljenje s kemoterapijo in biološkim zdravilom RCHOP uspešno. Še pred zdravljenjem si je pobrila lase in začela nositi lasuljo, da je izpadanje las ne bi preveč prizadelo. Čeprav je veliko pretrpela, je vesela za svojo izkušnjo, saj se je iz nje marsikaj naučila. Vendar pa ne želi, da bi zaradi ignoriranja nevarnih simptomov še kdo pretrpel kaj podobnega ali celo hujšega. "Redno hodim na preglede, a na srečo je zaenkrat vse v redu in nadaljnje zdravljenje ni potrebno," veselo pove Ellie. "V sklopu kampanje Teenage Cancer Trust pa pozivam vse mlade, naj bolj skrbijo za svoje zdravje in ne zanemarjajo simptomov, saj je lahko pozneje prepozno."

Hodgkinov limfom je ime dobil po zdravniku, ki ga je prvi opisal. Bolezen najpogosteje prizadene limfne žleze na vratu, prsih, podpazduhi, trebuhu ali preponi, od koder se širi tudi na druge predele telesa, kjer se nahaja limfno tkivo. Največkrat se pojavi pri pubertetnikih, bolniki s Hodgkinovim limfomov pa imajo več možnosti za ozdravitev kot tisti z drugimi vrstami limfoma.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587