Vizita.si
Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene črevesno steno in lahko zajame celotno prebavno pot.

Novice

Pri 21 letih sem tehtal le 35 kilogramov!

Ni.J.
10. 03. 2010 11.58
0

Glasbenik Rick Parfitt Jr., sin pevca legendarne rock skupine Status Quo, je spregovoril o bolezni, s katero se bojuje že od otroštva. Odločil se je, da bo ustanovil dobrodelno organizacijo za iskanje zdravila.

Danes 35-letni Rick Parfitt Jr., sin slavnega pevca rock skupine Status Quo, je za svojo bolezen izvedel pri devetih letih. “Ravno takrat sem preživljal bolečo ločitev staršev. Skrbništvo nad mano je dobila mama in ne vem, ali je bila to posledica stresa ali ne, a dejstvo je, da sem se počutil iz dneva v dan slabše,“ se spominja.

Rick je bil v internatu v Surreyju, ko so ga začele mučiti bolečine v trebuhu, diareja, izgubil pa je tudi apetit. Šolska zdravnica je mislila, da ima gastroenteritis, vnetje sluznice želodca in črevesja, Rick pa se spominja, da so bile bolečine občutno premočne za to. “Ko je bolezen napredovala, sem popolnoma izgubil apetit in se komaj prisilil, da sem dal kaj v želodec.

Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene črevesno steno in lahko zajame celotno prebavno pot.
Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene črevesno steno in lahko zajame celotno prebavno pot.FOTO: iStockphoto
Rickova mama je Nemka, njena sestra pa radiologinja. Ker so imeli v tistih časih v Nemčiji nekaj izvrstnih klinik, je Rick odšel k teti in opravil obsežna testiranja z barijem, kolonoskopijo ter endoskopijo. Po opravljenih testih je končno izvedel, kaj mu je. Rick je zbolel za Crohnovo boleznijo. “Ko sem izvedel, kaj mi je, sem občutil veliko olajšanje. Končno sem vedel, zakaj se tako slabo počutim, po drugi strani pa me je razjedala misel na to, da je bolezen neozdravljiva,“ pravi.

Ricku je zdravnik predpisal močan odmerek korstikosteroida prednisolona in protibolečinske tablete. “Zaradi zdravil mi je zatekel obraz, začeli so me boleti sklepi, na splošno pa sem se počutil veliko bolje. Tudi apetit se mi je povrnil.“

V najstniških letih se je bolezen nekoliko umirila in začasno izboljšala. “Zdravila sem jemal le še, ko so se pojavili simptomi. Pri 20 letih pa je bolezen spet izbruhnila,“ razlaga. Po srednji šoli je odšel študirat v Leeds, kjer je želel študirati glasbeno tehnologijo, a se je kmalu začel počutiti zelo slabo. Povrnile so se bolečine, diareja in izguba apetita. “Bil sem razočaran in jezen. Želel sem živeti normalno, tako kot moji vrstniki, a mi je bolezen pobrala toliko energije, da enostavno nisem več shajal.“ Rick se je nato vrnil k svojemu zdravniku in opravil ponovna testiranja. Čakala ga je operacija, saj so mu morali odstraniti odmrli del črevesja. “Imel sem 21 let, izgubil pa sem polovico svoje telesne teže. Iz 65 kilogramov sem shujšal na 35!

Operacija je bila zanj travmatična izkušnja. “Zbudil sem se v groznih bolečinah, opomogel pa sem si šele po enem letu.“ No, ne glede na to pa je bila operacija vseeno uspešna. Od 23. leta naprej mu namreč ni bilo več potrebno jemati zdravil. “Kakšnih pet let sem se počutil odlično. Osredotočil sem se na glasbeno kariero in začel tekmovati z avtomobili. Še nikoli se nisem tako zabaval kot tedaj!

Veselje pa se je kmalu končalo. Pri 29 letih se mu je bolezen znova pojavila. Obiskal je gastroenterologa dr. Jeremyja Sandersona, ki mu je spet predpisal imunosupresiv azatioprin, steroide in protibolečinske tablete. “Nekajkrat sem moral tudi v bolnišnico, pred 18 meseci pa sem imel še dve operaciji, s katerima so mi odstranili dva abscesa.“

Ves ta čas pa Rick ni nikoli obupal. “Sem vztrajen in pragmatičen. Nikoli nisem dovolil, da bi zaradi bolezni izgubil nadzor nad življenjem. Želim si uspeti kot glasbenik, ustanovil pa sem tudi dobrodelno organizacijo. Želim si, da bi se na področju Crohnove bolezni opravilo več raziskav in da bi kmalu našli zdravilo.“ Pri vsem tem so mu v veliko oporo mama, ki sedaj živi v Nemčiji, in prijatelji. Njegov oče, ki ima sedaj novo družino, pa je eden glavnih pokroviteljev fundacije.

O Crohnovi bolezni

Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene črevesno steno in lahko zajame celotno prebavno pot. Najpogosteje se pojavlja v spodnjem delu tankega črevesa in v debelem črevesu, zajame pa lahko tudi kateri koli del prebavne cevi od sluznice v ustni votlini do zadnjične odprtine.

Simptomi

Za Crohnovo bolezen so značilni simptomi, kot so kronična, velikokrat krvava driska, močne bolečine v trebuhu, izguba apetita, hujšanje in povišana telesna temperatura. V spodnjem desnem delu trebuha se lahko pojavi tudi nabuhlost ter vnetje z bolečinami, zaradi slabe absorpcije pa lahko pride tudi do podhranjenosti, upočasnjene rasti, anemije ali pomanjkanja vitaminov in mineralov. Neredko se pojavijo tudi vnetje sklepov in beločnic ter ustne in kožne razjede z gnojem.

Pojavnost in vzroki za nastanek

Bolezen se najpogosteje pojavi med 15. in 25. letom starosti, v Sloveniji pa je obolelih približno 50 otrok in 1100 odraslih. Vzrok za nastanek Crohnove bolezni ni poznan, glede na raziskave pa naj bi se bolezen pojavila kot posledica genetske okvare, okužbe, prehrane ali disfunkcije imunskega sistema.

Bolezen poteka dosmrtno, z akutnimi izbruhi in vmesnimi izboljšanji. Vnetje se rado ponavlja na istem predelu črevesa, po odstranitvi pa se po navadi razširi na druge predele. Crohnova bolezen navadno ne skrajša bolnikovega življenja, vendar pa se poveča tveganje za nastanek raka na prebavilih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587