Vizita.si
image (28)

Novice

Škodljivost soli v prehrani

STA / L.H.
22. 03. 2008 13.05
0

Slovenija se z 12 do 13 gramov porabe soli na dan uvršča med večje porabnike soli v Evropi in presega priporočeni dnevni vnos.

Strokovnjaki na IVZ opozarjajo, da lahko vnos soli zelo hitro prekoračimo, če uživamo veliko suhega mesa, salam, konzervirana živila ali druga živila, ki vsebujejo veliko soli. Zato priporočajo uživanje manjše količine soli, ki zagotovi zadosten vnos joda, za začinjanje jedi pa priporočajo začimbe in dišavnice.

Slovenci presegamo priporočen vnos soli, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ljudje zaužijejo pet odstotkov soli s hrano, ki sploh ni soljena, skoraj vsa hrana namreč vsebuje nekaj natrija. 80 odstotkov zaužite soli prihaja s predpripravljeno in konzervirano hrano, 15 odstotkov pa z dodajanjem soli ob pripravi hrane in pri mizi. "Tudi če ne bi dodajali soli živilom, bi z zdravim prehranjevanjem dobili dovolj natrija za potrebe delovanja našega telesa," opozarjajo na IVZ.

Evropska komisija in WHO sta si kot prioritetni cilj zastavili zniževanje vnosa soli s hrano. Nekaj držav EU je z različnimi aktivnostmi že uspelo zmanjšati sol v prehrani svojih prebivalcev. Tako so v Veliki Britaniji za zniževanje porabe soli vzpostavili Food Standard Agency, ki na spletni strani redno objavlja vrednosti natrija pri izbranih prehranskih izdelkih, hkrati pa pripišejo tudi vrednost natrija, ki jo želijo doseči do leta 2010. Za dosego ciljev osveščajo potrošnike ter tesno sodelujejo z živilsko industrijo, prodajalci in gostinci.

Preventivni programi

Slovenija želi s projektom zmanjševanja soli v prehrani osveščati potrošnike, sodelovati z industrijo, restavracijami, trgovci in drugimi. Aktivnosti v okviru projekta bodo osredotočene na zmanjševanje vsebnosti soli zlasti v izdelkih, ki so bogati s soljo. Predvideno je tudi spremljanje določenih zdravstvenih kazalcev na primarni ravni (merjenje krvnega tlaka), ki bodo pokazale uspešnost programa, navajajo na IVZ.

Tisti, ki na primer pojedo dnevno dva velika kosa kruha (po 100 gramov), lahko s to količino kruha zaužijejo kar 50 odstotkov priporočene dnevne količine soli.

Po nekaterih ocenah je povprečna poraba kuhinjske soli v Sloveniji okoli 12 do 13 gramov na dan, druge ocene pa govorijo o še večji porabi, s čimer se Slovenija uvršča med večje porabnike soli v Evropi (po raziskavi Intersalt je v EU povprečje okrog 11 gramov na dan). Priporočeni dnevni vnos soli po standardih WHO je največ šest gramov soli na dan (2,4 grama natrija iz soli) za odrasle, za otroke pa tri grame soli na dan.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650