Vizita.si
Transmaščobe, ki pripomorejo k razvoju bolezni srca in ožilja, so prisotne v keksih, pecivu, pokovki, hitri prehrani in še bi lahko naštevali.

Zdravje

Škodujejo vašemu zdravju, a jih še kar uživate

K.B.
13. 06. 2013 08.01
0

Poleg kajenja, stresa in premalo gibanja je za dejstvo, da so srčno-žilna obolenja najpogostejši vzrok smrti sodobnega sveta, kriv še prevelik vnos slabih industrijsko proizvedenih maščob. Te so nenehno na dosegu rok, zato se jim je težko izogniti.

Transmaščobe, ki pripomorejo k razvoju bolezni srca in ožilja, so prisotne v keksih, pecivu, pokovki, hitri prehrani in še bi lahko naštevali.
Transmaščobe, ki pripomorejo k razvoju bolezni srca in ožilja, so prisotne v keksih, pecivu, pokovki, hitri prehrani in še bi lahko naštevali.FOTO: iStockphoto
Umetne transmaščobe so nevarne maščobe, ki vodijo k razvoju bolezni srca in ožilja, saj povečujejo nivo slabega holesterola (LDL) in znižuje nivo dobrega holesterola (HDL), ki ščiti srce pred boleznimi. Po mnenju strokovnjakov ameriškega Inštituta za medicino varne ravni vnosa transmaščob ne obstajajo, Ameriško združenje za zdravje srca in ožilja pa priporoča, naj dnevni vnos ne bo večji od dveh odstotkov vnesenih kalorij na dan, kar je približno 2 grama teh maščob na dan. Gre za količino, ki jo naravno pridobite že z uživanjem mleka, mesa ali masla.
Poleg kajenja, stresa in premalo gibanja je za dejstvo, da so srčno-žilna obolenja najpogostejši vzrok smrti sodobnega sveta, kriv še prevelik vnos slabih industrijsko proizvedenih maščob.
Poleg kajenja, stresa in premalo gibanja je za dejstvo, da so srčno-žilna obolenja najpogostejši vzrok smrti sodobnega sveta, kriv še prevelik vnos slabih industrijsko proizvedenih maščob. FOTO: iStockphoto

A kaj, ko je veliko več teh maščob v predelanih izdelkih, ki se jim tako zelo težko odpovemo. V strokovnem časopisu Preventing Chronic Diseas so strokovnjaki zapisali, da so najbolj nevarne prav transmaščobe, ki se jih ne zavedamo, da smo jih zaužili. Pripravili so seznam nekaterih najpogostejših izdelkov, kjer so te prisotne v veliki meri:


1. Keksi in pecivo, ki imajo v svojem imenu masleni (na primer masleni piškoti)

Maslo je dražje od umetnih transmasti, zaradi česar je v teh proizvodih uporabljen v manjši meri, v njih pa je veliko transmaščob.

2. Pokovka

V pokovki, ki jo kupite v trgovini, se pogosto nahajajo transmaščobe ali delno hidrogenizirano rastlinsko olje.

3. Hrana v restavraciji za hitro prehrano

Za cvrtje pogosto uporabljajo transmaščobe, pa čeprav je morda navedeno drugače.

4. Pecivo in torte

Če pecivo raje kupite v trgovini ali slaščičarni, kot da ga pripravite doma, potem previdno preberite sestavine na embalaži ali pa vprašajte, kaj uporabljajo pri peki – cenejšo margarino ali nekoliko dražje maslo.

Tudi pri drugih proizvodih bodite pozorni na oznako na embalaži in se izogibajte sestavin, kot so hidrogenirano rastlinsko olje ali delno hidrogenirano rastlinsko olje.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650