Vizita.si
Jabolčna pita je odlična klasika.

Alergije

Ste alergični na hrano? Nič hudega!

Alenka Mirt Iskra
05. 05. 2009 18.00
0

Vse več otrok ima alergije, še posebno veliko je takšnih, ki znake alergije razvijejo že v prvih nekaj mesecih življenja, običajno na jajca in mleko, mnogi na oboje. Prehrana družine se bistveno spremeni, ampak zato ne jedo nič slabše. Preverjeno.

Prilagoditev prehrane v družini zahteva nekaj omejitev, predvsem pa sprejemanje dejstva, da vsega otrok in doječa mati ne smeta več jesti. Vendar se da večino jedi vseeno pripraviti, še več, obstajajo prav okusni recepti, iz katerih lahko pripravimo slastne jedi. Te so tako dobre, da jih jedo vsi družinski člani in ne le tisti, ki so alergični na določeno hrano. Zbrali smo nekaj preizkušenih receptov.

MALINOVA PITA (brez jajc)

Testo:
300 g moke
150 g sladkorja (priporočamo rjavi sladkor, da odlično aromo)
1 maslo
pecilni prašek
limonina lupina

Nadev:
nepasirana skuta (pol lončka)
kisla smetana (1)
vanili sladkor
sladkor (nekaj žlic)
maline, ali borovnice ali jabolka

Postopek:
Sestavine za testo zmešamo skupaj, najprej maslo in sladkor, dodamo moko, v katero smo prej dali pecilni prašek in naribamo oprano limonino lupino. Testo položimo v nameščen pekač in ga nekaj prihranimo za vrh peciva.

Zmešamo skuto s kislo smetano, sladkamo, dodamo vanili sladkor in sadje (zamrznjene maline ali borovnice), lahko naribate jabolka (npr. štiri) Zmes položimo na testo, povrhu pa naredimo okrogle svaljke iz testa in okrasimo pito.
Pečemo 45 minut na 180 stopinj.

 

BOROVNIČEVA PITA BREZ JAJC IN MLEKA

Testo:
200 g črne moke
1006 polbele moke
150 g Vitaquell margarine
50 g sladkorja
5 jedilnih žlic vode

ščepec soli

Nadev:
3
00 g borovnic
50 g malin
50 g sladkorja
vanili sladkor
pol žličke cimeta
1 jedilna žlica moke
sok pol limone

Sestavine za testo zmešamo in pustimo počivati pol ure v hladilniku. Vzamemo 2/3 testa in ga razvaljamo v krogu velikosti pekača povečan za rob pekača. Na pekač potresemo grobo mlete mandlje (razen, če ni kdo alergičen nanje), nato pa vanj položimo testo.
Vse sestavine za nadev zmešamo in potresemo po testu. Razvaljamo še preostanek testa v obliki kroga, ga razrežemo na osem enakih delov, ki jih položimo na nadev.

Pečemo na 180 stopinj, 30 do 35 minut.

Malinova pita bo zagotovo pogosto na vaši mizi.
Malinova pita bo zagotovo pogosto na vaši mizi.FOTO: iStockphoto

Recepte za alergične otroke lahko dobite tudi na alergološki ambulanti na Pediatrični kliniki, kjer otroke testirajo na možne alergije, ali pa jih najdete v knjižicah, namenjenih hrani za alergike. Dobre recepte najdete v vegetarijanski kuhinji, saj pri kuhi in peki ne uporabljajo jajc.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587