Resnica o rjavem sladkorju
Čeprav številni v upanju, da je rjavi sladkor bolj zdrav od belega, nenehno uživajo rjavega, pa vas moram razočarati. Raziskave so namreč pokazale, da sta rjavi in beli sladkor v 90 odstotkih ena in ista stvar. Rjavi sladkor namreč proizvajajo na naslednji način: po rafiniranju v beli sladkor dodajo le še sladkorno melaso (5–10 odstotkov), ki doda sladkorju temno barvo. Več kot je je, bolj je temen. Tako je rjavi sladkor enako nezdrav kot beli. Ima veliko kalorij, skoraj nič mineralov ter vitaminov in ima visok glikemični indeks.
Med
Med je zdrav in pogosto se ga navaja kot idealen nadomestek sladkorja. Preden ga pričnete uporabljati dnevno, pa morate vedeti naslednje. Ljudje, ki slabo prenašajo sladkor pogosto slabo reagirajo tudi na med. Tudi med ima namreč visok glikemični indeks, a se ga veliko lažje prebavi od navadnega sladkorja. Poleg tega je bogat s hranili, ki uničujejo bakterije, viruse in zmanjšuje različne vrste alergij.
Javorov sirup
Za javorov sirup bi lahko rekli, da je njegova edina pomanjkljivost ta, da je drag. Steklenička z dvema in pol decilitroma javorovega sirupa namreč stane okrog sedem evrov. Sicer pa javorov sirup vsebuje veliko mineralov, kot so cink in mangan, ki dobro vplivajo na zdravje srca in ožilja in zmanjšujejo višino holesterola v krvi.
Agavin sirup
Agava je eksotična rastlina, ki uspeva v Mehiki, znana po svojih zdravilnih učinkih. A če jo rafinirate, lahko iz nje dobite agavin sirup. Ta ima sicer nizek glikemični indeks, a vsebuje velik delež fruktoze – med 70 in 97 odstotki. Fruktoza ne vpliva na raven inzulina, vendar pa bistveno dvigne odpornost na inzulin, kar pa je nevarno. Žal je sirup najpogosteje močno rafiniran, saj se le redki proizvajalci zavezujejo, da agavin sirup pridelajo z nežnimi in naravnimi procesi, s čimer je vsebnost fruktoze v sirupu bližja 70 odstotkom.
Stevija
To je rastlina, ki jo mnogi smatrajo za najboljšo alternativo sladkorju. Izboljšuje delovanje vašega organizma, predvsem ščitnice. Da bi zamenjali učinek sladkorja, je potrebna izjemno majhna količina te rastline. Zanimivo pa je, da izjemno dobro učinkuje v boju proti kariesu.
Goji jagode
Prihajajo s Himalaje, kjer jih poznajo že stoletja in jih uporabljajo pri številnih jedeh. V Aziji jih imenujejo tudi črni diamanti. Polisaharidi, ki jih vsebujejo te jagode, so učinkoviti pri hujšanju in izboljšujejo metabolizem . Poleg tega so te jagode dobre tudi v boju z rakavim tkivom, izboljšujejo vid, učinkovite so v boju s prostimi radikali ter izboljšujejo delovanje jeter in trebušne slinavke.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV