“Naša odkritja so pokazala, da hrana dejansko vpliva na naš način razmišljanja,“ pravi eden od raziskovalcev Fernando Gomez-Pinilla s kalifornijske univerze v Los Angelesu. “Uživanje živil z visoko vsebnostjo fruktoze na dolgi rok vpliva na sposobnost učenja in pomnjenja informacij. Vendar pa dodajanje omega-3 maščobnih kislin v prehrano pomaga zmanjšati škodo.“ Omenjena študija je bila objavljena 15. maja v reviji Journal of Psychology, opravili so jo na podganah, vendar pa raziskovalci verjamejo, da je kemijska struktura možganov podgan izjemno podobna človeški in zato lahko rezultate implicirajo tudi na ljudi.
Sladkor ali sirup?
Raziskovalci so podganam v prehrano dodajali široko uporabljeni koruzni sirup, ki je ugodnejši in šestkrat bolj sladek od trsnega sladkorja ter je pogosto dodan predelani hrani, sokovom, začimbnim mešanicam in otroški prehrani. “Ne govorimo o škodljivosti naravne fruktoze, ki jo zaužijemo s sadjem, saj skupaj s sadjem zaužijemo tudi veliko antioksidantov,“ pojasnjuje Gomez-Pinilla. “Bolj nas skrbi koruzni sirup, ki vsebuje ogromno fruktoze in je dodan industrijskim prehranskim izdelkom kot sladilo ali konzervans.“
Zmedenost in pozabljivost
Preden so začeli opravljati eksperiment s prehrano, so podgane naučili, kako se skozi labirint prebiti do cilja, in sicer tako, da so si z vizualnimi oznakami zapomnile pot. Podgane so nato razdelili v dve skupini. Obe skupini sta namesto vode prejemali fruktozno raztopino, vendar pa je ena skupina poleg tega uživala tudi omega-3 maščobne kisline, ki naj bi ščitile sinapse, povezave med možganskimi celicami, ki omogočajo učenje in pomnjenje. Po komaj šestih tednih uživanja nove diete so raziskovalci testirali podgane, ali se še spomnijo poti skozi labirint. “Skupina podgan, ki je uživala poleg fruktoze še omega-3 maščobne kisline, se je skozi labirint prebila veliko hitreje,“ pojasnjuje Gomez-Pinilla. “V možganih druge skupine podgan smo zasledili upad aktivnosti sinaps. Njihove možganske celice so imele težave v medsebojnem komuniciranju ter tako ovirale sposobnost podgan, da bi razmišljale jasno in se spomnile poti, ko so se je naučile pred šestimi tedni.“
Problem je v sladkorju!
Podgane, ki so jih hranili zgolj s fruktozo, so razvile odpornost na inzulin, kar naj bi bilo po mnenju raziskovalcev krivo za okvare možganskih celic. Odpornost na inzulin naj bi zaradi konstantnega pretoka fruktoze spremenila način, kako celice uporabljajo in shranjujejo sladkor ter kako nato ta skladiščen sladkor uporabljajo kot energijo za predelavo misli in čustev (sladkor naj bi bil edino gorivo, ki ga možganske celice znajo uporabljati). Če možganske celice inzulina ne znajo uporabljati pravilno, lahko to vpliva na njihovo delovanje. “Inzulin je v organizmu izjemno pomemben, saj nadzoruje krvni sladkor, vendar pa v možganih igra povsem drugačno vlogo. V možganih namreč ovira spomin in sposobnost učenja,“ še pravi Gomez-Pinilla in dodaja: “Naša študija je pokazala, da hrana, bogata s fruktozo, škodi tako telesu kot tudi možganom.“
Poleg tega, da fruktoza škodi možganom, je študija pokazala tudi, da omega-3 maščobne kisline resnično ščitijo možgane pred poškodbami, čeprav niso popolnoma prepričani, kako se kateri koli od teh procesov v možganih odvija na molekularni ravni. Če uživate veliko fruktoze, tako Gomez-Pinilla svetuje, da dnevno zaužijete vsaj gram omega-3 maščobnih kislin.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV